Vil øke salget av norsk pære

Fra Njøs frukt- og bærsenter

Av: Mari Engh  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 3. mars 2024

Visste du at 97 prosent av pærene vi spiser i Norge er importert? Et nytt prosjekt søker nå å snu denne trenden, med fokus på økt forbruk av norsk pære.

Med støtte fra Grofondet skal Norsk Landbruksrådgiving, i samarbeid med Gartnerhallens pæreprodusenter, bidra til å øke forbruket av norsk pære gjennom et nytt toårig prosjekt.

I dag dyrkes det et beskjedent volum med pære i Norge, spredt på rundt 100 norske gårder. Potensialet for en økt norsk produksjon er utvilsomt stort, både ved å erstatte importen i norsk sesong og ved å øke det generelle forbruket av pærer.

– Pæresorten som det produseres mest av i Norge heter Celina. Dette er en norskutviklet sort som alt har oppnådd stor suksess internasjonalt. I Norge har vi imidlertid slitt med å matche den samme kvaliteten, forteller lederen for det nye pæreprosjektet, Anne Kari Heen.

Bilde Pærer er en nydelig frukt, som finnes i mange ulike typer og fasonger. Sorten Celina skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn»

Anne Kari Heen er fagkoordinator for frukt og bær i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), og involvert i flere store frukt-prosjekter i samarbeid med Gartnerhallen.

_Les også: Gartnerhallen har fått tildelt 8,8 millioner til satsingen «SmartFrukt»

Skal knekke koden for stabil smak

Heen forklarer at en kvalitetsutfordring i den norske produksjonen av Celina er knyttet til et ustabilt og lavt brix-tall i deler av sesongen, og dette påvirker smaksopplevelsen.

Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet i en frukt er høyt. For å optimalisere kvaliteten og appellere bedre til markedet, har prosjektet ambisjoner om å ta utforingen ved rota.

– Prosjektet skal spesielt se på hvordan ulike tynningsregimer påvirker kvaliteten. Vi vet at sukker- og mineralinnholdet er avgjørende for smaksopplevelsen av pærer, forklarer prosjektlederen.

Målet er å finne agronomiske tiltak som bidrar til en forutsigbar jevn og god kvalitet.

Stort vekstpotensial

Grofondet, som har valgt å støtte prosjektet med 500 000 kr, er i sin vurdering sikker på at prosjektet er et viktig skritt for å styrke norsk pæreproduksjon.

– Dette er et etterspurt prosjekt fra Grofondet. Det finnes ikke noe bedre enn norsk Celina, når den er på sitt beste i sesong. Vi ser frem til å se resultatene av dette prosjektet, og har stor tro på at det vil kunne bidra å løfte norsk pæreproduksjon i årene som kommer, sier leder i Grofondet, Mari Engh.

Grofondet tildeler årlig 10 millioner kroner til prosjekter som har som mål fremme vekst og verdiskapning av norsk frukt og grønt.

– Takket være støtten fra Grofondet har vi en unik mulighet til å utforske nye metoder og tiltak som vil kunne styrke norsk pæreproduksjon. Vi ser frem til å samarbeide med Gartnerhallens pæreprodusenter og jobbe mot et felles mål om å levere høykvalitets norske pærer til forbrukerne, sier Heen avslutningsvis.

Les mer om Grofondet og hvordan du kan søke om støtte, på grofondet.no

Relaterte artikler

Fra Njøs frukt- og bærsenter
12. september 2024     #FoU og innovasjon
Poteter i bøtte
23. august 2024     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller