Vil øke salget av norsk pære

Fra Njøs frukt- og bærsenter

Av: Mari Engh  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 3. mars 2024

Visste du at 97 prosent av pærene vi spiser i Norge er importert? Et nytt prosjekt søker nå å snu denne trenden, med fokus på økt forbruk av norsk pære.

Med støtte fra Grofondet skal Norsk Landbruksrådgiving, i samarbeid med Gartnerhallens pæreprodusenter, bidra til å øke forbruket av norsk pære gjennom et nytt toårig prosjekt.

I dag dyrkes det et beskjedent volum med pære i Norge, spredt på rundt 100 norske gårder. Potensialet for en økt norsk produksjon er utvilsomt stort, både ved å erstatte importen i norsk sesong og ved å øke det generelle forbruket av pærer.

– Pæresorten som det produseres mest av i Norge heter Celina. Dette er en norskutviklet sort som alt har oppnådd stor suksess internasjonalt. I Norge har vi imidlertid slitt med å matche den samme kvaliteten, forteller lederen for det nye pæreprosjektet, Anne Kari Heen.

Bilde Pærer er en nydelig frukt, som finnes i mange ulike typer og fasonger. Sorten Celina skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn»

Anne Kari Heen er fagkoordinator for frukt og bær i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), og involvert i flere store frukt-prosjekter i samarbeid med Gartnerhallen.

_Les også: Gartnerhallen har fått tildelt 8,8 millioner til satsingen «SmartFrukt»

Skal knekke koden for stabil smak

Heen forklarer at en kvalitetsutfordring i den norske produksjonen av Celina er knyttet til et ustabilt og lavt brix-tall i deler av sesongen, og dette påvirker smaksopplevelsen.

Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet i en frukt er høyt. For å optimalisere kvaliteten og appellere bedre til markedet, har prosjektet ambisjoner om å ta utforingen ved rota.

– Prosjektet skal spesielt se på hvordan ulike tynningsregimer påvirker kvaliteten. Vi vet at sukker- og mineralinnholdet er avgjørende for smaksopplevelsen av pærer, forklarer prosjektlederen.

Målet er å finne agronomiske tiltak som bidrar til en forutsigbar jevn og god kvalitet.

Stort vekstpotensial

Grofondet, som har valgt å støtte prosjektet med 500 000 kr, er i sin vurdering sikker på at prosjektet er et viktig skritt for å styrke norsk pæreproduksjon.

– Dette er et etterspurt prosjekt fra Grofondet. Det finnes ikke noe bedre enn norsk Celina, når den er på sitt beste i sesong. Vi ser frem til å se resultatene av dette prosjektet, og har stor tro på at det vil kunne bidra å løfte norsk pæreproduksjon i årene som kommer, sier leder i Grofondet, Mari Engh.

Grofondet tildeler årlig 10 millioner kroner til prosjekter som har som mål fremme vekst og verdiskapning av norsk frukt og grønt.

– Takket være støtten fra Grofondet har vi en unik mulighet til å utforske nye metoder og tiltak som vil kunne styrke norsk pæreproduksjon. Vi ser frem til å samarbeide med Gartnerhallens pæreprodusenter og jobbe mot et felles mål om å levere høykvalitets norske pærer til forbrukerne, sier Heen avslutningsvis.

Les mer om Grofondet og hvordan du kan søke om støtte, på grofondet.no

Relaterte artikler

Et bilde fra Gartnerhallen
22. november 2023     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
17. november 2023     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
7. november 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller