Frukt

De viktigste områdene for fruktproduksjon i Norge er Hardanger, Sogn, Nordfjord, Telemark og Oslofjordområdet. I disse områdene dyrkes det fantastiske epler, pærer, plommer og moreller.

Gartnerhallens Logo

Bare tre prosent av all frukt vi spiser i Norge er dyrket i Norge. Det er ikke så rart siden det er mange kulturer som ikke vil modnes eller egner seg i norsk klima, slik som bananer og appelsiner.

Bilde

Vår geografiske beliggenhet setter premissene for hva vi kan dyrke i vårt langstrakte land, med ulike klimasoner og kort vekstsesong.

Samtidig har klimaet våre fordeler – kjølige netter og lange dager med mye sollys gir lang modningstid og frukt med en helt unik smak.

Gartnerhallens 320 fruktprodusenter produserer epler, pærer, plommer og moreller, fra sør til nord, hovedsakelig til konsum. I 2021 hadde de plan på 70 planvarer, det vil si ulike kulturer og varianter av kulturer. Sesongen åpnes med moreller og avsluttes med epler.

Epler

Eple er den frukten vi dyrker mest av i Norge, og har blitt dyrket i landet helt siden middelalderen.

Den ofte eksplosive våren, mange soltimer i døgnet på sommeren og store temperatursvingninger gjennom døgnet på høsten, gir norske epler et særegent smaksbilde med en spenstig balanse mellom sukker og syre og kompleks aroma.

Sorter

Gartnerhallens 260 epleprodusenter dyrker ulike sorter som modnes til ulike tider. Vi deler dem inn tidligsorter, normalsorter og sensorter. De viktigste norske sortene er Rød Aroma, Summerred, Discovery, Rød Gravenstein, Julyred, Åkerø og Rød Prins. Noen sorter er spesielle for Vestlandet, mens andre er spesielle for Østlandet, og både smak, utseende og høstetidspunkt varierer på de ulike sortene.

Les mer våre to nye eplesorter Eden og Fryd

Sortsutvikling

Mye av veksten i epleproduksjonen fremover er knyttet til nye sorter. I høysesong står Gartnerhallen for et volum på 500 tonn epler i uken. Totalmarkedet av både norsk og import ligger på 1200 tonn. Målet er å ta en større del av volumet i høysesong og forlenge den norske sesongen. For å klare det må det utvikles nye sorter. Gartnerhallen er samarbeider med kundene og forskningsmiljøene for å finne neste generasjons epler som skal dekke den enorme etterspørselen etter norske epler.

I 2020 kom de første leveransene av de to nye sortene Eden og Fryd på markedet. Sortene oppfyller smakspreferansene til forbrukerne, og er faste, sprø og aromatiske. De kan også skilte med lang levetid i omsetning. Begge sortene har multigenresistens mot skurv og er sterke mot meldugg.

Les også: Største satsingen på norske epler noensinne

Pærer, plommer og moreller

Norske pærer er syrlige og akkurat passe store, og er vanligvis i sesong i september. De norske plommene har sesong i august og september.

Moreller blir hovedsakelig dyrket i tre distrikt i Norge: Hardanger, Lærdal og Telemark. Den norske morellsesongen strekker seg fra slutten av juli til begynnelsen av september.

Se produkter

Plommer i haug, Opal
9. mai 2021     
To epler, Åkerø
9. mai 2021     

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller