I Norge dyrkes det hovedsakelig kjernefrukt, som epler og pærer, og steinfrukt, som plommer og kirsebær.
De viktigste områdene for fruktproduksjon i Norge er Hardanger, Sogn, Nordfjord, Telemark og Oslofjord-området. I disse delene av landet dyrkes det fantastiske frukter med smak i verdensklasse.
Det er geografien og det norske klimaet som setter premissene for hva vi kan dyrke, med ulike klimasoner og kort vekstsesong. Samtidig har klimaet vårt sine fordeler: kjølige netter og lange dager med mye sollys gir lang modningstid og frukt med en helt unik smak.
Gartnerhallens 320 dyktige fruktprodusenter produserer epler, pærer, plommer og moreller, fra øst til vest i Norge. Totalt har vi 70 ulike planvarer innen frukt i Gartnerhallen, det vil si ulike kulturer og varianter av kulturer.
Norsk frukt produseres under unike vekstvilkår. Det bidrar til den gode smaken. Foto: Norsk Landbrukssamvirke / Øyvind Heen
Epler
Eple har blitt dyrket i Norge helt siden middelalderen, og i dag er det den frukten vi dyrker mest av her i landet.
Den ofte eksplosive våren, mange soltimer i døgnet på sommeren og store temperatursvingninger gjennom døgnet på høsten, gir norske epler et særegent smaksbilde med en spenstig balanse mellom sukker og syre.
Gartnerhallens 260 epleprodusenter dyrker ulike sorter som modnes til ulike tider. Noen sorter er spesielle for Vestlandet, andre er særegne for Østlandet, og både smak, utseende og høstetidspunkt varierer på de ulike sortene.
Møt epleprodusent Grethe Bergflødt Sylling
Pærer
Pærer krever et varmt og tørt klima, og det kan derfor være krevende å dyrke pærer i Norge. I 2020 ble det produsert 379 tonn epler i Norge ifølge frukt.no. Sesongen går fra august til oktober.
Årlig importerer vi over 13.000 tonn pærer til Norge. Vekstpotensialet for norsk vare er med andre ord stort. Dyktige produsenter, sortsutviklingsfirmaer, Gartnerhallen, BAMA med flere jobber derfor sammen for å finne pæresorter som er godt egnet for produksjon i Norge, og som svarer på forbrukernes ønsker og krav.
Moreller
64 Gartnerhallen-produsenter dyrker smakfulle og søte norske moreller av høy kvalitet.
Morellene i Gartnerhallen dyrkes i hovedsak rundt 3 pakkerier: Lærdal Grønt, Telefukt og Hardanger Fjordfrukt. Vanlige sorter er Van, Ulster, Lapins, Regina, Kordia, Skeena og Sweethart.
I et normalår strekker morellsesongen seg fra midten av juli til siste halvdel av august.
Plommer
En lang og lys vekstsesong bidrar til en god balanse mellom sødme og syre, og til at de norske plommene blir så saftige og smakfulle som der er.
Innhøstingsperioden er kort og hektisk. I løpet av noen få uker forsyner Gartnerhallens plommeprodusenter ivrige norske konsumenter med ca. 1000 tonn plommer.
Selv om vi har gode forutsetninger for å dyrke plommer i Norge klarer vi ikke å dekke etterspørselen med kun norsk vare. Vekstpotensialet innen plommer er med andre stort - vi kan dyrke mer norske plommer!