Fordi poteten er lite kravstor til klima og jordsmonn, kan vi dyrke potet i hele landet vårt. I tillegg har potet svært gode lagringsegenskaper, og med riktig lagring kan den lagres i mange måneder. Dette gjør at vi kan spise norsk potet året rundt.
Poteter inneholder cirka 80 % vann, og mer vitamin C og folat enn kornprodukter. Den er mettende og har færre kalorier enn for eksempel ris og pasta, og samtidig har den mer av viktige næringsstoffer. Poteter er særlig en fin kilde til jern, kalium, fiber, en rekke B-vitaminer, mineraler og protein.
Den miljøvennlige poteten
Potet er et av de minst klimabelastende matproduktene. Den produseres lokalt og har svært lavt Co2-utslipp per kilo vare. Den har derfor en naturlig plass i et sunnere og mer bærekraftig kosthold.
Potetproduksjon i Norge
Potet er verdens tredje viktigste matplante og i Norge produseres det mellom 315.000 og 400.000 tonn poteter hvert år.
Potetproduksjon i Gartnerhallen
I 2020 produserte Gartnerhallens potetprodusenter over 117 000 tonn poteter:
Potet til konsum | Potet industri | |
---|---|---|
Volum | 58 634 tonn | 58 730 tonn |
Verdi | 348 mill. | 162 mill. |
Ant. produsenter | 284 | 162 |
Sorter
Det finnes over 100 ulike sorter på den norske sortslista. Noen spesialsorter, slik som Lady Claire, Innovator og fakse, som brukes i industri til henholdsvis chips, pommes frites og ferdigskrelte poteter. Noen sorter egner seg til segmentet tidligpoteter, slik som Juno, Solist og Arielle, mens Asterix og Mandel er de største matpotetsortene.
Innovator, Asterix, Lady Claire, Fakse og Mandelpotet er sortene med høyest volum. Her er sortene som dyrkes i Norge av Gartnerhallen-produsenter.
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Halvsen
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Middels melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum, men også i industri til ferdigpotet og pommes frites
Sesong: Halvsen
Skall: Rødt
Kjøtt: Hvitt
Konsistens/type: Middels melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til industri
Sesong: Halvtidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Halvtidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Halvsen
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Melen
Sorten har beskyttet opprinnelsesbetegnelse: "Gulløye fra Nord-Norge"
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til industri
Sesong: Halvsen-
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Middels melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig. Den tidligste sorten.
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Middels melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Sen
Skall: Rødt
Kjøtt: Hvitt
Konsistens/type: Melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Sen
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Halvtidlig
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til industri
Sesong: Halvsen
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Sen. Den seneste konsumsorten
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Sen
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Middels melen
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Tidlig
Skall: Gult
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Kokefast
Bruksområde: Hovedsaklig til konsum
Sesong: Halvsen
Skall: Rødt
Kjøtt: Gult
Konsistens/type: Melen
Les også Potetprodusenter fra Steigen vant «Årets unge bonde 2020» (16. november 2020)