Mandelpotet er en delikatessepotet som kan dyrkes over store deler av landet, også langt nord og i fjellområder, hvor den er mindre utsatt for sykdommer.
Mandelpoteten er spesielt populær til jul - i desember står mandelpotet for godt og vel en tredjedel av det norske potetsalget. Siden mandelpoteten er så populær som tilbehør til høytids- og festmiddager, er det avgjørende at den har topp kvalitet.
Produksjon
Norske mandelpoteter settes normalt i mai måned, og høstes i september. Potetene vokser sakte, noe som gir en nøtteaktig og god smak, og en gylden farge.
Fram til 1980-tallet ble mandelpotet stort sett dyrket og spist på gårdene i Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Nordland. Etter dette har mandelpoteten blitt markedsført som en eksklusiv kvalitetspotet, noe som har bidratt til at produksjonen og markedet har hatt en god vekst de siste årene.