Norske bønder som produserer frukt og grønt bruker betydelige ressurser på å produsere noe vi alle trenger, nemlig trygg og sunn mat. Men selv om du gjør alt riktig på jordet eller i frukthagen er du fortsatt avhengig av ett avgjørende forhold: at noen vil kjøpe varene dine til en rettferdig pris.
Dagligvarekjedene i Norge sitter på stor makt. De kan selv bestemme hvilke varer som skal få plass i butikken og bli tilgjengelig for forbrukeren – enten det er varer fra små eller store produsenter, solgt under egen eller andres merkevare eller om varen er produsert i Norge eller importert fra utlandet.
I dette markedet har den enkelte bonden nesten ingen forhandlingsmakt om hun står alene. Om du kommer med et lass kålrot eller noen kasser jordbær og skal forhandle pris alene, står du svært svakt. I praksis må du ofte ta den prisen du får.
Og det er nettopp derfor samvirke er så viktig i grøntnæringa. Når tusen produsenter av frukt, bær, grønnsaker og poteter går sammen i et samvirke som Gartnerhallen, oppnår vi noe som én enkelt bonde aldri kan bygge alene.
Samvirke gir styrke og forhandlingsmakt
Ved å gå sammen i et samvirke kan fellesskapet av bønder tilby noe attraktivt overfor kundene: store, jevne volumer og trygg leveranse. Dette underbygges ytterligere av at vi i Gartnerhallen jobber for en spredt og robust produksjon fordelt over hele landet, som sikrer at vi har god leveransekapasitet år etter år.
Det gjør at vi som samvirke er en attraktiv leverandør, og det er derfor Gartnerhallen kan inngå flerårige og langsiktige avtaler med store kunder, slik vi har gjort med blant andre Bama, Findus, Sørlandschips og Smaken av Grimstad.
Ved å samarbeide har vi også bedre forutsetninger for å påvirke rammevilkårene for næringa. Gartnerhallen samarbeider med de andre aktørene på primærleddet; Nordgrønt, Produsentforeningen 1909 og Kontraktdyrkernes Landslag, om næringspolitisk påvirkning. Dette fellesskapet samler alle norske grøntprodusenter, og ved å snakke med én tydelig samlet stemme er det lettere å nå fram til beslutningstakere.
Samvirke gir større trygghet for å få solgt varene
En stor andel av frukt og grønt selges som ferskvare og man har færre virkemidler for regulering av markedet enn i andre deler av jordbruket. Derfor er det avgjørende å tilpasse produksjonen etter markedets behov så langt det lar seg gjøre.
Gartnerhallen har ansvaret for produksjonsplanlegging av frukt og grønt, hvor vi «matcher» kundenes behov for varer med produsentenes ønsker for egen produksjon. Dette er viktig for å sørge for at mest mulig av det som dyrkes faktisk blir solgt, redusere unødig matsvinn og for at den enkelte bonde skal få størst mulig forutsigbarhet i egen produksjon.
Det ville være langt mer ressurskrevende om hver enkelt bonde selv måtte kontakte kunder for å finne noen som ville ta imot sine varer, og man ville også fort få en «alles kamp mot alle» på produsentleddet med tøff konkurranse og underprising. I et slik marked ville det raskt bli vanskelig for bønder med mindre produksjon eller større avstand til markedet å holde tritt, og man ville raskt se en økende sentralisering og strukturutvikling.
Les også: Markedsbalansering i grøntmarkedet
Samvirke gir bedre og mer stabile priser
Å dyrke frukt og grønt er biologiske prosesser, som påvirkes av blant annet vær, vind, plantesykdommer og agronomiske tiltak. Selv med god planlegging er det umulig for produksjonen å treffe helt nøyaktig på markedsbehovet hver eneste uke gjennom hele sesongen. Importvolum- og priser har også sterk påvirkning på markedet.
Gjennom Grøntprodusentenes Samarbeidsråd samarbeider norske bønder om felles prisanbefalinger. Her vurderer man fortløpende tiltak og prisjusteringer for å balansere markedet best mulig, sikre produsentenes økonomi og tilrettelegge for rettferdige konkurransevilkår.
Samvirke gir bonden makt og frihet
Gjennom samvirke får norske grøntprodusenter både økt sikkerhet og økt innflytelse, samtidig som man har stor grad av frihet på sin egen gård.
I Gartnerhallen er det bøndene som eier organisasjonen, som setter retningen gjennom eierdemokratiet og som bidrar inn i markeds- og prissamarbeidet.
Ved at ingen står alene har alle bedre mulighet til å lykkes. Uten samvirke ville bønder konkurrere seg imellom, kjedene ville kunne spille produsentene opp mot hverandre, og manglende planlegging og koordinering ville gi ustabil varetilgang og ustabile priser.
Når bøndene samarbeider får de styrke i forhandlinger, tryggere avsetning, mer stabile priser og et tryggere grunnlag for å investere og utvikle egen virksomhet.
Derfor er samvirke avgjørende for norske grøntprodusenter, og for utviklingen av en framtidsretta og bærekraftig norsk grøntnæring.