Derfor vil vi ha spredt og variert grøntproduksjon i hele landet

Vår i Sogn, Amble Gård

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Mette Marie Heiberg, Amble Gård
Sist oppdatert: 10. desember 2025

Når hele Norge bidrar får vi et frukt- og grøntmangfold som er bra for både bonden, forbrukeren og for samfunnet.

Når du nyter norske jordbær på stranda eller skreller mandelpotetene til julemiddagen, er det ikke bare smaken som teller. Bak hver bit ligger historier om landskap, tradisjon, innovasjon og mennesker som holder hjulene i gang i lokalsamfunn over hele landet. Disse verdiene er Gartnerhallen opptatt av å ta vare på.

Norsk frukt og grønt er et mangfold av smaker

Ulike steder i Norge har sine naturgitte fortrinn. Dette former i høyeste grad den norske produksjonen av frukt, bær, grønnsaker og poteter.

Fra de solrike frukthagene langs Hardangerfjorden, til den fruktbare jorda langs Oslofjorden og Mjøsa, til de lange, lyse sommernettene i Nord-Norge: landet vårt er fullt av variasjoner som bidrar til unik kvalitet og masse smak.

Gartnerhallen er opptatt av å utvikle dette mangfoldet, og vi vet at mange forbrukere ønsker å spise norsk og kortreist mat.

Trygghet og beredskap

Med et økende fokus på beredskap er det åpenbart klokt å opprettholde og utvikle en robust matproduksjon i hele NOrge. Et variert produksjonskart betyr nemlig at vi ikke legger alle eggene i én kurv.

Produksjonen av frukt og grønt er ekstremt utsatt for vær- og klimarisiko. Ved å spre produksjonen, reduserer vi risikoen totalt sett. Dårlig vær eller angrep av skadegjørere som insekter og sopp i én region kan til en viss grad kompenseres av produksjon andre steder.

Ved å ha en spredt produksjon har vi dermed større trygghet for at norske varer er tilgjengelig i butikken gjennom hele sesongen.

Bilde Produsenter i GH Nord på markvandring.

Innovasjon og produktutvikling

Ulike regioner gir ulike muligheter. Noen steder dyrkes nye sorter, som aprikos fra Lærdal eller hvitløk på Stange.

Mangfold i næringa, og aktive produsentmiljøer, driver fram innovasjon. Det gjør at den norske frukt- og grøntnæringa er bedre rustet til å møte framtidas behov, og gir oss alle flere gode smaker å glede oss over.

Levende lokalsamfunn

Når frukt, bær, grønnsaker og poteter dyrkes over hele landet, bidrar det til arbeidsplasser, aktivitet, verdiskaping og levende lokalsamfunn.

Grøntnæringa står for rundt 20 prosent av verdiskapingen i primærjordbruket. I tillegg kommer aktivitet og verdiskaping tilknyttet lager, pakkeri og foredling, og ikke minst store ringvirkninger i tilknyttede næringer. Bilde

Spredt produksjon er et fortrinn

For Gartnerhallen handler spredt produksjon om tradisjon, trygghet og mye, mye mer. Det er et bevisst valg for framtida. Når vi dyrker frukt, bær, grønnsaker og poteter i ulike landsdeler, bygger vi en robust produksjon som tåler svingninger i klima og marked. Samtidig gir det rom for innovasjon, nye produkter og aktive produsentmiljøer.

Vi mener dette mangfoldet er en styrke. Det gjør norsk frukt og grønt til noe helt unikt, og bidrar til at du som forbruker kan nyte gode, norske råvarer i en stadig lengre sesong.

For oss i Gartnerhallen er derfor spredt og variert grøntproduksjon ikke bare en nødvendighet, men et konkurransefortrinn som vi skal utvikle videre.

Relaterte temaartikler

Cherrytomater i eske
23. november 2025     #Produksjon og marked
Nils Olve Gillund på åker holder to løk
20. november 2025     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
28. oktober 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller