Innovasjonspris-finalist Jan Terje Vignes

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ Media
Sist oppdatert: 3. desember 2021

De siste 20 årene har fjerde generasjon tomatgartner, Jan Terje Vignes, ledet an en massiv utvikling i Lauvsnes Gartneri på Finnøy. Nå driver han nybrottsarbeid i både norsk og internasjonal sammenheng, med en massiv satsing på ny grønn veksthusteknologi.

Jan Terje Vignes er nominert til Gartnerhallens innovasjonspris 2021 for installasjonen av et nytt, norskutviklet produksjonssystem i gartneriets veksthus. Systemet legger til rette for klimanøytral tomatproduksjon, ved å lukke veksthusene, fange CO2 fra uteluften og benytte dette inn i planteveksten.

For denne offensive satsingen har Vignes blitt valgt ut av juryen som én av tre finalister i årets utdeling. Juryen har pekt på Jan Terje som en innovativ produsent, som tør å gå foran.

– Det er kjekt at andre ser det man gjør, og anerkjenner at man ønsker å få til noe. Vi vil være framme i skoene og prøve nye ting. Hvis vi vinner vil det gi inspirasjon til å satse videre, men det er en seier i seg selv å være nominert, sier Jan Terje.

Les også: Med innovasjon som drivkraft

Bilde

Første av sitt slag i verden

Gjennom to tiår har Lauvsnes Gartneri satset tungt på innovasjon og utvikling, under Jan Terjes ledelse.

Veksthusarealet er utvidet fra 1000 til 30.000 kvadratmeter. De var en av landets første helårsprodusenter av tomater, tester stadig nye tomatsorter og har også gått i bresjen for utviklingen av en smartere tomatemballasje som har redusert plastforbruket med 33 prosent.

Det nye produksjonssystemet, som er nå er under utbygging på Lauvsnes, er imidlertid i en helt annen skala – og det første av sitt slag i verden.

– Jeg tror at dette vil bli en gamechanger i produksjonen. Vi lukker veksthuset, og får full styring på fuktighet, temperatur og CO2-nivåer. Det gjør at vi kan produsere mer varer, på under halvparten av energiforbruket, og hvor all energien vi bruker er grønn energi, forklarer Vignes. Bilde

Om Gartnerhallens Innovasjonspris:

Gartnerhallens innovasjonspris er en hederspris til den eller de som særskilt utpeker seg innen utvikling og nytenkning i norsk grøntproduksjon. Prisen deles ut for niende gang, på Gartnerhallen-kongress 18. – 19. november 2021. Blant 16 nominerte kandidater har juryen valgt ut tre finalister: Simen Myhrene, Karl Martin Viken og Jan Terje Vignes.

Relaterte temaartikler

Karl Martin Viken
3. desember 2021     #FoU og innovasjon
Innovasjonsprisen 2021 finalister
14. oktober 2021     #FoU og innovasjon
UV-lys på jordbær
30. september 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller