I år er det mange moreller, men dessverre har de blitt mindre enn normalt. Media har denne uken meldt om en morell-produsent som ber folk komme på selvplukk fordi han ellers ikke vil få solgt frukten.
Sentral kulturansvarlig produsent for moreller i Gartnerhallen, forklarer situasjonen:
– Det er en utfordrende situasjon, men vi vet at forbrukerne «kjøper med øynene». Om morellene blir for små går salget ned. Det er fremdeles store kvantum moreller som skal selges, og skal vi lykkes må standarden være høy. Samlet sett blir dette allikevel en av de bedre morellsesongene for Gartnerhallen sine produsenter, sier Tomas Hesthamar, SKP moreller i Gartnerhallen.
Han forteller at verdikjeden for frukt og grønnsaker har som mål å bruke så mye av norske avlinger som mulig. Gartnerhallen og BAMA samarbeider om spesifikasjoner som skal sikre god kvalitet – og en minstestandard - på produktene som selges.
– I resten av Europa selges det knapt nok moreller som er mindre enn 26mm. De fleste ligger på rundt 28-30 mm. Jeg mener vi har satt standarden lavt med 24 mm, og ser ikke at det er rom for å gå enda lavere. Utviklingen går mot at markedet ønsker større moreller, sier Hesthamar.
Han legger til at mindre moreller ofte har lavere sukkerinnhold og dermed mindre smak. Dette bidrar til å bremse salget.
– Det vil være til det beste for produsentene at vi bidrar til å øke salget og forbruket. Det gjør vi ikke ved å forsøke å selge for små moreller som ikke blir kjøpt, sier han.
Det er flere prosjekter på gang der det ses på hvordan enda mer restprodukter av frukt og bær fra Telemark og andre områder kan utnyttes gjennom pressing til drikke.