Norsk i sesong: Nå kommer pærene!

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Mari Engh  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 15. september 2023

Mange er godt kjent med de saftige norske eplene som pryder fruktavdelingene om høsten, men visste du at vi også har flere varianter av norske pærer?

Gartnerhallen SA er eid av rundt 1000 frukt- og grøntprodusenter, hvorav 40 produserer saftige norske pærer! De fleste er lokalisert på Vestlandet; rundt 30 av gårdene ligger i Sogn eller Hardanger.

– Blant de norske pæresortene er det Celina-pæra vi produseres mest av. I tillegg kan du av og til komme over sortene Ingeborg, Clara Frijs og enkelte andre varianter, forteller SKP på frukt i Gartnerhallen, Harald Blaaflat Mundal.

Når er det norske pærer i butikk?

Startskuddet for den norske pæresesongen 2023 fyres av nå! Mundal forteller at de første norske Celina-pærene har blitt sendt ut til flere butikker denne uken. Årets pæresesong tror han vil strekke seg fra midten av september til starten av oktober (uke 37 - 40).

Bilde Celina sine "røde kinn" gjør den lett å kjenne igjen.

Det er fremdeles en viss usikkerhet knyttet til hvor mye norske pærer som vil være tilgjengelige i butikkene fremover, men én ting er sikkert - det vil være mulig å finne Celina-pærer i samtlige butikker i løpet av høsten, forteller Mundal.

SKP på frukt i Gartnerhallen anslår en rekordsesong for norske pærer i 2023.

Hva er det som gjør de norske pærene så gode, og hvordan ser de ut?

Her får du en kort pære-beskrivelse av de ulike sortene:

Celina – se etter røde kinn

Sorten Celina, som det desidert produseres mest av i Norge, skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn», som du ser på bilde under. Dette er den første sorten som inntar butikken ved sesongstart.

Bilde

– Celina utmerker seg med å være smakfull både som grønn og umoden, og helt frem til fullmoden og gul. Som grønn er den sprø, saftig og søt, mens aromaen kommer mer frem etter hvert som den blir mer gul, forteller Stein Harald Hjeltnes, ved Njøs Frukt- og Bærsenter på Leikanger.

Hjeltnes leder Njøs frukt- og bærsenter, og står bak utviklingen av pæresorten Celina.

I Norge er Graminor ansvarlig for fruktsortsutvikling på oppdrag fra staten. Dette skjer hos Njøs frukt- og bærsenter i Leikanger. Der utvikles det nye eple, plomme- og pæresorter.

Celina - en eksportsuksess

Det er få, om noen, fruktsorter fra Norge som har gjort like stor suksess utenlands som Celina.

– Den har blitt godt mottatt i store pæreland som Belgia, Spania og Frankrike, samt i Sør-Afrika. Nå i september ble det signert avtale om produksjon i USA, som også har store forventninger til sorten, forteller Hjeltnes.

Noe av grunnen til at denne pæresorten er så attraktiv i utlandet er den gode kvaliteten.

– Celina er en sommerpære i sørligere land, og innleder sesongen med et unikt utseende og kvalitet. Siden 2013 er det plantet 1,6 millioner Celinatrær i 15 land, spredt utover alle verdensdeler. Dette er et overveldende antall sammenlignet med de 65 000 trærne som står i norsk jord, forteller Hjeltnes.

Når Celina blir produsert i utlandet, selges pærene under merkenavnet QTee®.

Ingeborg og Clara Frijs – gulgrønne og runde

De norske pæresortene Ingeborg og Clara Frijs likner mer på importpærene av utseende, men Clara Frijs er grønnere og litt kortere og rundere i fasongen. Fargen er mer gulgrønne, og de er aromatiske og søte i smaken. Dette er en sjelden sort å finne i butikken, så kommer du over noen er du heldig!

Bilde Pæresorten Ingeborg er et resultat av et svensk-norsk samarbeid.

– Øynene våre er vant til å tolke modningsgraden av pærer ved å kaste et blikk på dem, sier Hjeltnes. Forbrukerne må ikke la seg forvirre av at disse pærene ser annerledes ut fargen. Mange blir skikkelig positivt overrasket når de setter tennene i de norske pærene.

Bilde Pæresorten Clara Frijs er i dag den mest populære pæresorten i Danmark og Sverige. Foreløpig har den ikke fått samme popularitet i Norge.

Oppbevar dem kjølig

Pærer er harde og grønne før de blir helt modne, mens skallet blir gulere i fargen og fruktkjøttet blir saftigere og aromatisk når de er modne. De senere årene har nordmenn vennet seg til å spise pærene rett før de er helt modne, mens de fortsatt er litt harde.

– De norske pærene som selges nå, passer dermed godt til de moderne pærepreferansene. For å beholde pærene sprø bør de lagres kjølig, både i butikken og hjemme på kjøkkenet, tipser Mundal.

Samtidig betyr det at dersom du er av dem som liker pærene best når de er saftige og søte, kan du legge dem en dag eller to på kjøkkenbenken, så modnes de raskere. Så her er det noe for enhver smak, legger Mundal til.

Norsk i sesong – spis norske pærer mens du har muligheten

Det kan variere fra butikk til butikk hvor mye norske pærer de vil få inn gjennom sesongen. I noen butikker finnes norske pærer bare på frivillig sortiment. Dette betyr at butikkene kan velge å bestilles inn varen dersom de mener det er grunn til å gjøre det.

– Her er det med andre ord rom for å etterspørre de norske pæresortene i butikken om de ikke har det tilgjengelig utover i sesongen, så har de muligheten til å kjøpe inn, forteller Mundal

Visste du at:

  • Du må du spise 2-3 grovbrødskiver for å få i deg like mye kostfiber som du får bare ved å spise én pære.
  • På 1060-tallet hadde vi mer enn 206 000 pæretrær i Norge? Det var betydelig flere enn vi har i dag.
  • Kun 3 % av pærene som omsettes i Norge er norske.

Relaterte artikler

Trine Thanh Ha
26. januar 2024     #Produksjon og marked
Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
Moreller i Lærdal
29. juli 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller