Aprikos er et godt eksempel på en fruktsort som tradisjonelt ikke har blitt produsert i Norge. Blant Gartnerhallens 320 dyktige fruktprodusenter er det i dag fire som dyrker og leverer aprikos, som de eneste i Norge. De er alle lokalisert ved Sognefjorden, nærmere bestemt Lærdal.
– Norske forbrukere ønsker et mangfold av frukt og grønnsaker i butikkhyllene, noe vi som produsenter jobber for å strekke oss etter. Norsk aprikos er et nydelig eksempel på en fruktsort som vi etter flere år med testing har lyktes med å dyrke frem, forteller en av aprikosprodusentene, Harald Blaaflat Mundal.
I dag er kun 6 prosent av den frukten vi spiser produsert i Norge. Sortsutvikling og sortsutprøving er derfor et viktig tiltak for å øke norsk produksjon, verdiskaping og forbruk, understreker Mundal.
Årets første modne WonderCot aprikoser fra slutten av juli 2022, fra produksjonen til Mundal.
Fra studietur til 4 tonn aprikos
Mundal forteller at produsentene fra Lærdal for alvor fikk øynene opp for aprikosdyrkning i 2007, etter to studieturer til Tyskland og Italia.
– Her så vi aprikos på flere påfølgende studieturer i regi av gamle Lærdal Grønt. I 2011 bestemte flere produsenter seg for å plante prøvefelt. Tidligere hadde det vært sporadisk planting av aprikostre rundt om i Sogn, men den kommersielle satsningen startet først i 2011.
Fruktbøndene har siden den gang testet ut en rekke ulike aprikossorter for å finne frem til hvilke som fungerer best i det lokale klimaet.
– Vi har vel nesten plantet like mange aprikostrær som vi har måtte nappe opp igjen. Det er ikke så enkelt å lykkes, sortsprøving er vanskelig. Dette gjør det ekstra gøy at vi nå endelig har fått det til, sier Mundal.
I år har de fire produsentene høstet og levert 4 tonn aprikos.
Fruktbonde Harald Blaaflat Mundal
Potensial for mer unik norsk smak
Det er geografien og klimaet som setter premissene for hva som kan dyrkes i de ulike klimasonene i Norge. Vi har dårlige forutsetninger for å produsere populære frukter som banan og mango, men potensialet for å utvide den norsk frukt- og grøndisken er allikevel stor.
– Bare i Lærdal har vi de senere årene testet flere nye sorter. Eksempler på dette er quinoa, tindved og iStem blomkål, og nå står norsk fersken for tur, forteller Mundal.
Mundal understreker at smaksmessig er det en stor fordel at Norge har lange dager med mye sollys og kjølige netter. Dette gir lang modningstid og frukt med en helt unik smak.
Testproduksjonen på fersken fra Lærdal. Foto: Ivar Petter Grøtte
Kan Lærdal bli et aprikosland?
Mundal har tro på at den silkemyke frukten kan bli et nytt eventyr for bøndene på Vestlandet.
– Vi tenker at potensialet for å oppskalere aprikosproduksjonen helt klart er der. Vi produserer nå mer aprikos enn noen gang, og etterspørselen har økt. Dette bidrar til at det bli enklere for flere å starte opp med aprikosproduksjon, sier Mundal.
Get ready for norsk aprikos
Målet til bøndene er at norsk aprikos vil bli tilgjengelig for langt flere norske forbrukere i butikk.
– I første omgang selger vi aprikosen til BAMA storkjøkken i Oslo, Bergen og Stavanger. I tillegg har vi solgt ut litt til lokale butikker. Ambisjonen er å øke salg ut i butikk fra neste år, dersom avlingene blir gode.
– Skal aprikos-satsningen gå på skinner er det viktig at markedet er klare, så etterspørselen fortsetter å øke. Så, nå er det bare for folk å «get ready» for norsk aprikos, så skal vi levere, avslutter Mundal.