Norsk industriproduksjon i fare. - Kontraktdyrkerne av potet og grønnsaker trenger prisøkninger

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 20. januar 2022

− Prisnivået i markedet må heves, sier styreleder i Kontraktdyrkernes Landslag (KDL) Simon Helge Dahl. Kostnadene øker i alle ledd. Det er derfor behov for tiltak nå, understreker han.

− I år er forhandlingssituasjonen dramatisk forverret. Kostnader løper løpsk også i vår produksjon. Våre forhandlingsmotparter, altså næringsmiddelindustrien, mener de har lite å tilby fordi kostnadene også hos dem har økt betydelig, sier styrelederen.

KDL bidrar til en høy andel norske kvalitetsråvarer og mangfoldet er omfattende og spenner fra frosne og hermetiserte grønnsaker, poteter i form av pommes frittes, potetløv, ferskforedlet, til ferske ferdigkuttede salater.

− Våre produsenter er rasjonelle og effektive, og vi legger beslag på svært lite offentlige midler. Hvert år forhandler vi med våre kunder (industribedrifter) om betingelser og priser. Når de overordnede føringene er framforhandlet, tegner hver produsent kontrakt på bestemte volumer for kommende års produksjon. Så langt har dette gått bra, selv om vi hvert år har blitt presset sterkt på priser. Men i år er altså forhandlingssituasjonen dramatisk forverret, sier han.

Styrelederen som har lang fartstid bak seg som grøntprodusent sier det nå er behov for ekstra tiltak for denne produksjonen. Prisnivået i markedet må heves, men våre rammebetingelser gjennom jordbruksavtalen må også samtidig tilpasses slik at råvarene fra den norske bonden ikke taper i konkurransen med import.

Han mener at markedet må akseptere høyere priser. − For primærproduksjonen er situasjonen alvorlig fordi vår lønnsomhet blir altfor dårlig. Det er derfor ingen vei utenom prisøkninger. Prisen på råvarene fra den norske bonden må stå i stil med kostnadsøkningene som bonden opplever.

Perioden med industriforhandlinger varer fra november til mars hvert år. I den perioden møtes de 12 forhandlingslederne i KDL til et ukentlig møte og Dahl opplever et godt samarbeidsklima og sterk oppslutning om det viktige arbeidet KDL gjør. − Så langt i forhandlingene opplever vi forståelse og samhandling fra hele verdikjeden som kan sikre fremtiden for denne viktige, store norsk industriproduksjonen, så gjenstår det å se om vi klarer å lande på et akseptabelt nivå, sier han.

Fakta om KDL

I Norge finnes en stor produksjon av grønnsaker og poteter dyrket på kontrakt til industriell bearbeiding. Produsentene som står bak dette, er for det meste organisert via produsentlag i Kontraktdyrkernes Landslag (KDL). KDL sin rolle og styrke som forhandlingsaktør er basert på et godt samhold og lojalitet blant medlemmene. Dette gjelder både mellom de enkelte produsentlag, men også samarbeidet og samholdet mellom enkeltprodusenter er svært viktig.

KDL ble stiftet i 1937 og består i dag av medlemmer fra: Maarud produsentlag, Kims produsentlag, Rygge og omegn kontraktdyrkerlag (Stabburet Rygge), Gartnerhallen Industriregion (leverer til Findus, Norrek, Sørlandschips, Smaken av Grimstad, Bama industri salat, Bama Industri potet, Vestfold og omegn kontraktdyrkerlag og Buer AS

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
6. juli 2023     #Produksjon og marked
Nico Kalkdijk
27. april 2023     #Produksjon og marked
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
11. august 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller