Topp kvalitet på lagringsgrønnsaker

PP

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: PP
Sist oppdatert: 1. mai 2021

Salget av gulrot, løk og kålrot har gått unna. Men det er overproduksjon av hodekål.

  1. april gjennomførte Gartnerhallen opptelling av lagringsgrønnsaker. Markedsansvarlig Bjørn Oppberget er svært fornøyd med resultatet.

Han berømmer produsentenes investeringsvilje i nye kjølelagre og er ikke i tvil om at det gir resultater.

– Dette gjør at grønnsaker av høy kvalitet holder den høye kvaliteten lenger. Salget av lagringsgrønnsakene har vært meget bra – mens salget av gulrot har vært spesielt bra, sier Oppberget.

Se bare:

  • Potet – per i dag 3000 tonn klasse 1 vare igjen, og hovedsorten er Asterix, nesten 2000 tonn. Salget ligger på normalen ca. 500-600 tonn i uken og rekker til åpningen av tidligpotet kommer på markedet 14.-15. juni.
  • Gulrot 4329 tonn lagervare, av plan på 4085 tonn.
  • Kålrot og løk som planlagt. Kålrot ser ut til å holde ut mai måned.
  • Hodekål er en utfordring: 359 tonn, 99 tonn etter lagerotelling. Her har det vært overproduksjon, men alle får levert etter planen.
  • Vi har truffet godt på selleri med 265 tonn på lager, mot plan på 255. Her har vi varer til begynnelsen av juni.

Oppberget forteller at man har fulgt målpriskurven i jordbruksavtalen, og ligget tett opp under øvrig prisgrense for alle lagringsgrønnsaker gjennom sesongen.

– Det kommer godt med for produsentene som har hatt økte produksjonskostnader. Vi har hatt et godt samarbeid i hele verdikjeden, og alle har bidratt til at vi har oppnådd så gode resultater, sier Oppberget.

Suksessen med vinterproduksjon av agurk og tomat fortsetter og det planlegges for vekst – vinterproduksjonen av agurk øker også neste år.

Tomat er også populært.

– Toll på tomat kommer 10. mai, og volumene vil øke frem til da. Importpris er med på å bestemme den norske prisen i denne perioden før 10. mai. Toll for agurk kom på 10. mars, og vi har hatt full dekning av norske varer siden påske, og stabile priser. Vi forventer oppstart av runde tomater og klase én uke senere i år, men volumet kommer også her til å økes, forteller Oppberget, som legger til at åpningen av norsk sesong for frilandsproduksjon ser ut til å starte 10. mai, med hjertesalat, men dette vet vi mer om først om en uke eller to.

Det kjølige været har satt en liten demper på oppstarten av norsk sesong, men ikke verre enn at de fleste produsentene har oppstart ca. en uke senere enn normalt.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
6. juli 2023     #Produksjon og marked
Nico Kalkdijk
27. april 2023     #Produksjon og marked
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
11. august 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller