Gjør norsk frukt og grønt til helgens valgflesk

Elisabeth Morthen portrett over bilde fra kantine

Av: Redaksjonen  Foto: Lars Opstad / Pexels
Sist oppdatert: 7. september 2023

Åtte av ti nordmenn mener lokalpolitikerne må sikre mer norsk frukt og grønt ved innkjøp til skoler, barnehager, sykehus og andre offentlige organer. I dag er 80 prosent importert fra utlandet.

Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjort på vegne av Gartnerhallen. Kun 1 av 10 er uenige i dette, eller vet ikke.

– Dette er en klar beskjed til lokalpolitikerne om å kjøpe mer norsk frukt og grønt til skoler, barnehager og sykehus. Politikerne som gjør frukt og grønt til helgens valgflesk kan fort høste noen ekstra stemmer, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen.

Undersøkelsen viser også at nesten like mange, 78 prosent, mener det er viktig at lokalpolitikerne satser på økt produksjon og forbruk av norsk frukt og grønt.

– At vi nordmenn er så samstemte viser hvor uforståelig det er at norskandelen på frukt og grønt i offentlig innkjøp er så lav. Kun hver femte frukt eller grønnsak som kjøpes av det offentlige i dag er produsert i Norge. I dagligvaremarkedet er norskandelen på det dobbelte, sier Morthen.

Mer norsk i offentlige innkjøp er et grønt kinderegg

Svak norsk matberedskap og kostholdsråd viser at det både er behov for - og smart - å øke produksjon og forbruk av frukt og grønt her til lands.

– Vi kan produsere mer hvis etterspørselen øker. Hvis det offentlige kjøper mer norsk frukt og grønt, vil det skape et større marked. Vi har virkemidlene, vi har åkrene, vi har bøndene – og det bør ikke være noe som helst problem å doble norskandelen i offentlige innkjøp, sier Morthen.

– En dobling styrker matberedskapen, er helt i tråd med kostholdsrådene og vil bidra til økt norsk produksjon og lokal verdiskaping, avslutter Morten.

Dette viser undersøkelsen:

Undersøkelsen er utført av Respons analyse på oppdrag fra Gartnerhallen.

 • Nær 8 av 10 (77 %) nordmenn mener det offentlige bør kjøpe mer norske varer når de handler frukt og grønt. Kun 1 av 10 er uenige eller vet ikke.

  • Kvinner er i større grad enig i at det offentlige bør kjøpe mer norsk frukt og grønt, enn menn, og de eldre – over 55 er mer enige enn de yngste under 24 år.
  • Innbyggere i Innlandet er mest enige i dette – hele 85 prosent ønsker at det offentlige kjøper norsk frukt og grønt.
 • 78 % av de spurte mener det er viktig at lokalpolitikerne satser på økt produksjon og forbruk av norsk frukt og grønt.

  • Kvinner er i større grad positive til at lokalpolitikerne må satse på dette, enn menn
  • De eldste over 65, men også de mellom 35 og 44 år er mest positive til dette. De yngste er minst positive.
  • Innbyggerne i Nord Norge og Innlandet er mest positive – hvor godt over 8 av 10 mener lokalpolitikerne må satse på dette. Jo mindre bygd; jo mer positiv, i forhold til store byer.

Relaterte artikler

Sandra Borch, Jonas Gahr Støre og Geir Pollestad på Slottsplassen 4. august
9. august 2023     #Organisasjon
Løven foran Stortinget
2. juni 2023     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller