I dag er vi 50 prosent selvforsynte på tomat og 80 prosent på agurk. Grunnen til at vi evner å produsere disse to kulturene i Norge er at vi produserer dem i veksthus.
I veksthus gir bruken av lys og oppvarming – i tillegg til å fange naturlig lys og varme fra sola – gode vekstforhold, samtidig som de skjermer avlingene mot skadegjørere og dårlig vær.
– Skal vi øke den norske produksjonen, er en av løsningene å produsere mer mat innendørs. Men da med metoder som er mer areal– og energieffektive enn i dag, sier Lundberg.
Kombinasjon av teknologier gir effektiv produksjon
Tradisjonell veksthusproduksjon har mange fordeler, men det krever areal og energi.
Løsningen for å utnytte kapasiteten per kvadratmeter kan derfor være å kombinere tradisjonell produksjon med å dyrke etasjevis i høyden – også kalt vertikal produksjon.
Vertikal produksjon tar i bruk LED-lys som installeres tett på plantene. Det gir god kontroll på produksjonen i form av styring av daglengder og ulik lys for optimal vekst. Samtidig krever dette mye energi og produserer mye overskuddsvarme.
– Vi ser nå at ved å kombinere disse to teknologiene så får vi en svært areal– og energieffektiv produksjon, sier Lundberg.
Optimal tilpasning til plantenes behov
I Viken Gartneri på Frosta utenfor Trondheim har de i flere år testet å kombinere tradisjonell vekthusproduksjon med vertikal produksjon på kulturer som salat og urter.
Plantene dyrkes vertikalt idet de spirer og i tidlig vekstfase. I denne tidlige og sårbare fasen av plantens første liv har produsenten full kontroll på plantens vekstmiljø, samtidig som plassen utnyttes godt.
Etter hvert som plantene vokser seg større og mer robuste, settes ut i det tradisjonelle veksthuset for mer tilgang på plass. Man kan også lettere overvåke plantene. I tillegg er det lettere med utsett av nyttedyr.
Les mer: Innovasjonspris-finalist Karl Martin Viken
Mer bærekraftig produksjon med det beste fra to verdener
Lundberg har stor tro på at slike hybride teknologiløsninger vil være viktige for å være med på å øke produksjonen av norsk frukt og grønt.
– Denne kombinerte produksjonsformen gir en energieffektiv produksjon med optimalisert temperatur, vanntilførsel og lysforhold, sier hun.
Hun mener utvikling av nye teknologier og produksjonsmetoder ikke bare øker produksjonen av norsk frukt og grønt, men også bærekraften.
– Vi som næring har et ansvar for å produsere mat med så lite energi, areal og innsatsfaktorer som mulig. Å ta i bruk det beste fra tradisjonell veksthusproduksjon og ny teknologi innen vertikal produksjon vil ta oss et stort skritt i en mer bærekraftig retning, avslutter hun.