Kompensasjon for høye strømpriser

Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ Media
Sist oppdatert: 17. desember 2021

Regjeringen foreslår ordning med delvis kompensasjon for merkostnader i veksthusnæringa.

Strømprisene har økt kraftig gjennom høsten og vinteren, med store konsekvenser for landets veksthusprodusenter.

Regjeringen har i dag lagt fram et forslag om å innføre en ordning med delvis kompensasjon for merkostnader til elektrisk kraft i veksthusnæringa. Ordningen skal være søknadsbasert, og gjelde for perioden desember 2021 til og med mars 2022.

– Regjeringen har tatt innspillene fra bransjen på stort alvor og har de siste ukene jobbet fram en ny og særskilt kompensasjonsordning for veksthusnæringen. Jeg er glad for at vi har fått på plass en slik ordning som hjelper veksthusnæringa i en vanskelig situasjon. Næringa har de siste årene kuttet 70 prosent av sine klimagassutslipp ved å gå over til fornybar energi. Det må ikke bli et tapsprosjekt at de har omstilt produksjonen i en mer miljø- og klimariktig retning, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) i en pressemelding på regjeringen.no.

Stor lettelse å få en ordning på plass før jul

Konstituert administrerende direktør i Gartnerhallen, Kai Knutsen, uttrykker stor lettelse over at en ordning nå ser ut til å komme på plass før jul.

– Gartnerhallen og mange av våre enkeltprodusenter har jobbet intenst for å få på plass tiltak, både gjennom medieutspill og direkte kontakt inn mot politikere og myndigheter. Kompensasjonsordningen er en viktig seier for produsentene, og for forbrukerne som nå kan få tilgang til ferske og sunne produkter fra norske veksthus i vinter, sier Knutsen.

Direktøren legger ikke skjul på at veksthusprodusentene har stått i en ekstremt krevende situasjon gjennom høsten. Flere produsenter har allerede valgt å redusere eller stoppe vinterens produksjon på grunn av skyhøye kostnader.

– Vi vil følge kostnadsutviklingen tett gjennom vinteren og våren, og be om ytterligere kompensasjon i jordbruksforhandlingene, ved behov. Det som er viktig nå er allikevel at regjeringen viser at de har sett og lyttet til næringen, og at denne ordningen vil gjøre det mulig for flere å opprettholde produksjonen i vinter, sier Knutsen.

Les også:Strømkrise = grøntkrise

- Veldig bra at vi blir hørt

Hans Erik Fuglerud driver Snarum Gartneri i Lier. Med helårsproduksjon, er urteprodusenten en av mange norske veksthusprodusenter som har blitt påvirket av de høye strømprisene. Selv har han valgt å opprettholde produksjonen, men har sett seg nødt til å ta flere tøffe kostnadsgrep.

– Vi følger nøye med på prisene gjennom dagen, og har skrudd av lyset når prisene har vært på sitt høyeste, for å heller kjøre lys om natten. Det gir lavere kostnader, men er ikke gunstig for plantene, som blir forvirret og vokser dårligere, forklarer Fuglerud.

Som sentral kulturansvarlig produsent for urter i Gartnerhallen, følger Fuglerud også opp andre produsenter tett. Han er ikke i tvil om at det var nødvendig å få på plass en kompensasjonsordning nå.

– Det er veldig bra at vi blir hørt og at vi nå får en kompensasjonsordning. Dette hjelper veldig. Samtidig er vi klar over at vi i årene framover neppe vil kunne komme ned på de energiprisene vi har vært vant med tidligere. I kjølvannet av denne krisen må vi snu mange steiner og se etter nye løsninger for å spare energi. Der har vi heldigvis et fortrinn i at den norske veksthusnæringa ligger langt framme i å ta i bruk ny teknologi, med mange framoverlente produsenter, avslutter Fuglerud.

Relaterte artikler

Sandra Borch utsnitt portrett over bilde av veksthus
17. januar 2022     #Organisasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
14. januar 2022     #Organisasjon
Ny regjering på slottsplassen, oktober 2021
14. oktober 2021     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller