Møteplassen som driver frukt- og grøntnæringa fremover!

Gartnerhallen-seminar 2022

Av: Redaksjonen  Foto: Lars Opstad
Sist oppdatert: 25. november 2022

– Dagen etter et Gartnerhallen-seminar, er den dagen i året jeg er mest motivert som grøntprodusent for å gå inn i en ny sesong, innledet Aud Mari Folden på Gartnerhallen-seminar 2022.

17 - 18. november var det duket for et fullspekket program under Gartnerhallen-seminar 2022. 250 deltakere fra frukt- og grøntbransjen var samlet for kunnskapsdeling, ny innsikt og motivasjon. Evalueringen viser at hele 93 prosent var fornøyd eller svært forøyd med årets arrangement.

Foredragsholderne som fylte årets program hadde én ting til felles:

– Med ulike innganger var årets program bygd opp for å belyse aktuelle problemstillinger for næringa og de mange mulighetene for å styrke den norske grøntnæringas konkurransekraft framover, forteller nestleder i styret i Gartnerhallen, Aud Mari Folden, som også ledet seminaret som konferansier.

Bilde For første gang ble seminaret ledet av Aud Mari Folden, som gjorde en veldig god profil fra scenen.

Norsk konkurransekraft

Blant foredragsholderne på programmet var både Anne Beathe Tvinnereim (utviklingsminister), Anniken Hauglie (NHO), Petra Axdorff (BAMA) Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), og bidragsytere fra Gartnerhallen representert.

Administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, fikk æren av å sparke i gang plenumsprogrammet, med en oppfordring vi i Gartnerhallen absolutt tenker å følge opp - nemlig å snakke mer om trygg og god norsk mat.

– Dette er en for godt bevart hemmelighet. Forbrukerne tror det blir pøst på med plantevernmidler, men sannheten er noe ganske annet. Blant annet kjenner de ikke til hvordan grøntprodusenter bruker nyttedyr, hvorav min favoritt er snyltevepsen. Disse historiene må dere fortelle mer om, oppfordret Sundqvist fra scenen.

Les også: Du kan trygt spise norsk frukt og grønt

Grøntnæringa er en nøkkelaktør innen bærekraft

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim snakket til hjertet og hodet hos deltakerne i salen.

– Dere er en nøkkelaktør innen bærekraft, når det gjelder helse, miljø og matsikkerhet, og dermed også nasjonal sikkerhet. Regjeringa er tydelige på at vi vil bidra til mer matproduksjon på norske ressurser og økt selvforsyningsgrad. Her spiller grøntnæringa en viktig rolle, sa Tvinnereim.

Bilde

Statsråden var tydelig på at matsikkerhet står høyere på agendaen enn på lenge, både nasjonalt og internasjonalt.

– Tida vi lever i har gjort sammenhengen mellom norsk matproduksjon og beredskap tydelig for alle. Her i denne salen er ikke det noe nytt, men nå har vi storsamfunnet med oss på tenkinga. Det understrekes også i Hurdalsplattformen: økt norsk matproduksjon er en kritisk del av vår beredskap. Om som dere vet, matproduksjon kan ikke skrus av eller på, etter behov. Det krever lønnsomhet i næringa over tid, og at vi tar vare på den produksjonen vi har.

Vil videreutvikle verdikjedesamarbeidet

Mange av varene fra Gartnerhallens produsenter havner i en av NorgesGruppens butikkhyller. De var representert ved konserndirektør innkjøp og kategoriutvikling, Øyvind Andersen, som uttrykte klare ambisjoner for frukt og grønt.

– Vi skal oppfattes som best på frukt og grønt, og vi skal ha vekst. Frukt og grønt er en satsningskategori, sa Andersen.

Fra 1999 til 2022 er NorgesGruppens innkjøp av norsk frukt og grønt mer enn doblet, fra 45.000 til 93.000 tonn. Konserndirektøren viste til at Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen over lengre tid har hatt et langsiktig og vellykket verdikjedesamarbeid, som har gitt positive resultater.

Bilde

Et eksempel fra nyere tid er «Jordbærløftet» som ble lansert under fjorårets Gartnerhallen-kongress, hvor partene gikk sammen om å øke volumsalget av norske jordbær med 50 prosent innen 2025.

– Allerede etter ett år er volumsalget opp 24 prosent, sa Andersen, som også ga tydelig uttrykk for at de ønsker å jobbe for å få til flere gode eksempler på denne typen verdikjedesamarbeid framover.

Sammen kan vi løfte fjell

Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen, takket for NorgesGruppens invitasjon i sitt avslutningsinnlegg på seminaret.

– Vi skal sikre fortsatt vekst på norsk frukt og grønt, og vi er godt på vei mot vekstambisjonen vår på 150 prosent. Et tett og godt samarbeid i verdikjeden er viktig for å sikre markedsbalanse og for den løpende håndteringen av markedet, og står sentralt i Gartnerhallens nye strategi, sa Morthen til salen.

Bilde

Hun understreket også at Gartnerhallen skal jobbe målrettet for å styrke og videreutvikle fellesskapet i grøntnæringa.

– Vi er omgitt av sterke spillere – og hvis vi, produsentene, ikke står samlet kan vi veldig lett bli vippet av pinnen. Vi må ikke undervurdere verdien av å stå samlet. Arbeidet som har blitt gjort i høst for å sikre strømstøtte er et eksempel på hva fellesskapet i Gartnerhallen kan få til på sitt beste, når vi jobber sammen og setter tydelige krav til myndighetene.

Morthen avsluttet sitt innlegg med å peke på de store mulighetene for den norske grøntnæringa.

– Vinden blåser vår vei. Selv om vi må regne med noen humper i veien også framover, er vi del av en næring med en produksjon som vil være etterspurt og grunnleggende viktig framover. Vi er heldigere enn de fleste!

Relaterte artikler

Et bilde fra Gartnerhallen
31. august 2023     #Organisasjon
Thore Sigurd Woll
6. oktober 2021     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller