Ny teknologi skal gi bedre råvarer og mindre svinn

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 28. mai 2025

Hvordan kan vi vite hvor søtt et jordbær er før vi smaker det? Eller hvor godt poteter vil lagres, uten å kutte dem opp? Det er spørsmål som forskningsprosjektet RASK ønsker å gi svar på. Med ny teknologi og kunstig intelligens, jobber RASK med å utvikle metoder for å måle kvaliteten på frukt og grønt, uten å ødelegge dem.

RASK er forkortelsen for prosjektnavnet “Quick and cost-effective quality assessment of plant-based foods”.

Forskningsprosjektet har både norske og internasjonale partnere.

Gartnerhallen er med for å sikre at ny teknologi gir nytte i praksis. Målet vårt er bedre kvalitet på råvarene og økt lønnsomhet for produsentene.

Lasere, roboter og kunstig intelligens til nytte for produsenten og forbrukeren

Ved hjelp av såkalt Raman-spektroskopi, en metode hvor man lyser på matvaren med laser og analyserer lyset som reflekteres, kan forskerne hente ut kjemisk informasjon om maten. Helt uten å røre eller ødelegge den.

Kombinert med bildeteknologi og AI, lærer systemet å gjenkjenne mønstre som sier noe om smak, lagringsevne og kvalitet.

For eksempel kan man analysere sukker- og syreinnholdet i jordbær. Slik kan teknologien forutsi hvor søte og smakfulle bærene er.

Det kan være vanskelig å forutsi hvor lenge poteter holder seg. Men ved å analysere dem kan vi vurdere lagringsevnen.

Det er også mulig å identifisere risikoen for å danne akrylamid. Et stoff man helst vil unngå, som dannes ved steking.

Et løft for hele verdikjeden

Prosjektet handler ikke bare om teknologi i laboratoriet.

RASK har som mål å utvikle brukervennlige verktøy, som programvare for PC og mobil, slik at kunnskapen kan tas i bruk i praksis.

For produsenter kan det bety bedre beslutninger rundt høsting, lagring og sortering.

For fellespakkerier og mottak kan dette gjøre det mulig å måle kvalitet på en enklere og bedre måte.

For dagligvare og industri innebærer det mer forutsigbarhet, mindre kast og høyere kvalitet i hyllene.

For forbrukere kan det bety bedre matopplevelser og mindre svinn hjemme.

Et samarbeidsprosjekt med bred støtte

RASK er et stort samarbeid mellom forskere i Norge, Belgia og USA, og med tunge aktører i norsk matnæring som BAMA, Orkla og Gartnerhallen på laget.

Dette sikrer at teknologien utvikles i tett dialog med praksisfeltet, og at resultatene kan tas i bruk der det trengs mest.

Fremtidens mat krever ny kunnskap

En av tre produserte matvarer kastes i dag.

Med RASK-teknologien kan vi redusere svinn og heve kvaliteten, og samtidig gi forbrukeren bedre innsikt og tillit til maten de kjøper.

RASK er fortsatt i forskningsfasen, men potensialet er stort. For Gartnerhallen handler prosjektet om å gi norske produsenter verktøyene de trenger for å dyrke frem de beste råvarene vi har.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
30. april 2025     #FoU og innovasjon
Et bilde fra Gartnerhallen
15. mars 2021     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
15. april 2019     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller