Torsdag 15.august, under Arendalsuka, presenterte Helsedirektoratet de nye norske kostrådene.
Rådene ble sist revidert i 2012, og har til mål å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer.
– Det er positivt at de nye rådene slår fast at frukt, grønnsaker eller bær bør spises til alle måltider, og at man anbefaler minst fem og helst åtte porsjoner daglig. De nye kostrådene er et godt startskudd for økt forbruk og produksjon av norsk frukt og grønt. Nå starter jobben med å løfte det faktiske forbruket, fra de tre porsjonene vi nordmenn spiser i dag, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen.
Hun peker på at regjeringen nå skal starte arbeidet med en offentlig utredning om fremtidens matsystemer, der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir satt i sammenheng.
– Dette må også bli en oppfølging av kostholdsrådene, og bidra til å gjøre ord til handling. Gartnerhallen gleder seg til å bli en aktiv bidragsyter i dette arbeidet, der økt produksjon og forbruk av norsk frukt og grønt må få en sentral plass.
Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, presentert de nye kostrådene under Arendalsuka. Foto: Skjermdump fra arendalsuka.no
Kosthold, folkehelse, selvforsyning og verdiskaping må ses i sammenheng
Selv om kostrådene fokuserer på sammenhengen mellom kosthold og helse, er Morthen opptatt av å se rådene i en større sammenheng.
– Regjeringens nye selvforsyningsstrategi er krystallklar på at vi må satse mer på norsk frukt og grønt og Totalberedskapskommisjonen har slått fast at Norge må styrke matberedskapen. Nå har vi i tillegg oppdatert kunnskap om hva et sunt kosthold innebærer. Til sammen betyr dette at vi må spise og produsere mer norsk frukt og grønt enn vi gjør i dag, fastslår Gartnerhallen-direktøren.
Hun advarer om at vi går glipp av norsk verdiskaping, samtidig som den norske matberedskapen svekkes, om vi overlater grøntproduksjonen til andre deler av verden.
– Vi har allerede en høy selvforsyning på blant annet kjøtt, egg og melkeprodukter i Norge. På frukt, grønnsaker, bær og poteter er det imidlertid et stort potensial for vekst. Gartnerhallens produsenter er klare, og har arealene til å produsere mer frukt og grønt i hele landet. Men, de kan ikke produsere uten at etterspørselen og forbruket øker, påpeker Morthen.
Alle gode krefter må jobbe sammen for å fremme gode kostholdsvalg
Gartnerhallen er derfor opptatt av verken myndighetene eller grøntbransjen må slå seg til ro nå når de nye kostrådene er satt.
– Kostrådene er nettopp råd, og folk velger selv hva de vil spise. Vi lyktes ikke i å nå det eksisterende målet om «5 om dagen», som ble satt i 2012. Derfor må vi tilby både kunnskap, inspirasjon og produkter som gjør det enklere å velge norsk frukt og grønt, og det offentlige må også bidra gjennom sine innkjøp. Når vi vet hva et usunt kosthold medfører av kostnader for det norske samfunnet, er det åpenbart at alle gode krefter må jobbe sammen for å fremme gode kostholdsvalg, sier Morthen.
Hun viser til at Helsedirektoratet i 2015 beregnet en gevinst på 154 milliarder kroner i året for det norske samfunnet, dersom befolkningen hadde fulgt kostrådene fra myndighetene.
– Økt produksjon og konsum av norsk frukt og grønt er en del av løsningen i omstillingen til et sunnere, grønnere og mer robust samfunn. Vi vet med andre ord nok. Nå er det på tide med et bredt politisk kraftløft for norsk frukt og grønt. Da blir det også enklere å klare både “5 om dagen” og 50 prosent selvforsyningsgrad, avslutter Gartnerhallen-sjefen.
Dette er de nye norske kostrådene:
- Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede
- Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider
- La grovt brød eller andre fullkornprodukter være en del av flere måltider hver dag
- Velg oftere fisk og sjømat, brønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt
- Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett
- Godter, snacks og søte bakevarer bør begrenses
- Drikk vann!
Se informasjon om kosthold og ernæring på helsenorge.no