Vil øke norsk pæreproduksjon med forbedret Celina-versjon

Fra Njøs frukt- og bærsenter

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 12. september 2024

Bare tre prosent av pærene vi spiser i Norge er norskprodusert. Nå skal forskere gjøre Celinapæren enda mer attraktiv for det norske markedet.

Et forskningsprosjekt støttet av Gartnerhallen, NorgesGruppen og BAMA, gjennom Grofondet, kan bidra til å øke forbruket gjennom å finne en bedre dyrkningsform på Celina, som er den største pæresorten her til lands.

– Dersom prosjektet lykkes er potensialet stort, sier mangeårig fruktprodusent Knut Byrkjenes Hauso i Ullensvang.

Han har stor tro på hvilke gevinster prosjektet kan gi og er selv feltvert i prosjektet.

Om Hauso er redd for at dette skal gå utover de andre kulturene han dyrker, svarer han kjapt: – Vi skal ikke spise av eksempelvis eplevolumet, men det handler om å øke volumene og norskandelen av pærer.

– Vi har helt klart en jobb å gjøre med å få flere til å spise mer pære. Pærene må komme fram til forbruker med rett farge og konsistens, og ikke minst smake godt slik at forbruker blir fanget av gjenkjøpssuget. I tillegg er noe, og noe av svaret er også å finne alternative bruksområder, sier han og viser til at i sørlige deler av Europa brukes pærer mer i matlaging.

– Før vi kommer dit har vi en jobb å gjøre for å finne en optimal mengde av sukkernivå i produktet og gjøre frukttrærne bedre dyrkningsteknisk, sier Hauso engasjert.

Om prosjektet

Med støtte fra Grofondet skal Norsk Landbruksrådgiving, i samarbeid med Gartnerhallens pæreprodusenter, bidra til å øke forbruket av norsk pære gjennom et nytt toårig prosjekt.

Prosjektet vil vare ut 2025.

Prosjektleder: Anne Kari Heen, NLR

Informasjon om prosjektet finner du på Gartnerhallen.no og Grofondet.no.

Bilde Pærer er en nydelig frukt, som finnes i mange ulike typer og fasonger. Sorten Celina skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn»

_Les også: Gartnerhallen har fått tildelt 8,8 millioner til satsingen «SmartFrukt»

Grofondet tildeler årlig 10 millioner kroner til prosjekter som har som mål fremme vekst og verdiskapning av norsk frukt og grønt.

Les mer om aktuelle Grofond-prosjekter og hvordan du kan søke om støtte, på grofondet.no

Relaterte artikler

Poteter i bøtte
23. august 2024     #FoU og innovasjon
Fra Njøs frukt- og bærsenter
3. mars 2024     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller