Med støtte fra Grofondet skal Norsk Landbruksrådgiving, i samarbeid med Gartnerhallens pæreprodusenter, bidra til å øke forbruket av norsk pære gjennom et nytt toårig prosjekt.
I dag dyrkes det et beskjedent volum med pære i Norge, spredt på rundt 100 norske gårder. Potensialet for en økt norsk produksjon er utvilsomt stort, både ved å erstatte importen i norsk sesong og ved å øke det generelle forbruket av pærer.
– Pæresorten som det produseres mest av i Norge heter Celina. Dette er en norskutviklet sort som alt har oppnådd stor suksess internasjonalt. I Norge har vi imidlertid slitt med å matche den samme kvaliteten, forteller lederen for det nye pæreprosjektet, Anne Kari Heen.
Pærer er en nydelig frukt, som finnes i mange ulike typer og fasonger. Sorten Celina skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn»
Anne Kari Heen er fagkoordinator for frukt og bær i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), og involvert i flere store frukt-prosjekter i samarbeid med Gartnerhallen.
_Les også: Gartnerhallen har fått tildelt 8,8 millioner til satsingen «SmartFrukt»
Skal knekke koden for stabil smak
Heen forklarer at en kvalitetsutfordring i den norske produksjonen av Celina er knyttet til et ustabilt og lavt brix-tall i deler av sesongen, og dette påvirker smaksopplevelsen.
Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet i en frukt er høyt. For å optimalisere kvaliteten og appellere bedre til markedet, har prosjektet ambisjoner om å ta utforingen ved rota.
– Prosjektet skal spesielt se på hvordan ulike tynningsregimer påvirker kvaliteten. Vi vet at sukker- og mineralinnholdet er avgjørende for smaksopplevelsen av pærer, forklarer prosjektlederen.
Målet er å finne agronomiske tiltak som bidrar til en forutsigbar jevn og god kvalitet.
Stort vekstpotensial
Grofondet, som har valgt å støtte prosjektet med 500 000 kr, er i sin vurdering sikker på at prosjektet er et viktig skritt for å styrke norsk pæreproduksjon.
– Dette er et etterspurt prosjekt fra Grofondet. Det finnes ikke noe bedre enn norsk Celina, når den er på sitt beste i sesong. Vi ser frem til å se resultatene av dette prosjektet, og har stor tro på at det vil kunne bidra å løfte norsk pæreproduksjon i årene som kommer, sier leder i Grofondet, Mari Engh.
Grofondet tildeler årlig 10 millioner kroner til prosjekter som har som mål fremme vekst og verdiskapning av norsk frukt og grønt.
– Takket være støtten fra Grofondet har vi en unik mulighet til å utforske nye metoder og tiltak som vil kunne styrke norsk pæreproduksjon. Vi ser frem til å samarbeide med Gartnerhallens pæreprodusenter og jobbe mot et felles mål om å levere høykvalitets norske pærer til forbrukerne, sier Heen avslutningsvis.
Les mer om Grofondet og hvordan du kan søke om støtte, på grofondet.no