Epler er den frukten vi nordmenn spiser nest mest av. Norske epler modnes sakte gjennom sommeren, og får god tid til å utvikle en unik aroma gjennom de kjølige nettene og med det norske sommerlyset.
Eplesorter som dyrkes i Norge
Gartnerhallens 260 epleprodusenter dyrker ulike sorter som modnes til ulike tider. Vi deler dem inn tidligsorter, normalsorter og sensorter.
De viktigste norske sortene er Rød Aroma, Summerred, Discovery, Rød Gravenstein, Julyred, Åkerø og Rød Prins. Noen sorter er spesielle for Vestlandet, mens andre er spesielle for Østlandet, og både smak, utseende og høstetidspunkt varierer på de ulike sortene.
Produksjon og norskandel
I høysesong står Gartnerhallens produsenter for et volum på cirka 500 tonn epler i uken.
Bare litt mer enn hvert tiende eple vi spiser er norsk. I 2020 var norskandelen på epler 11,6 prosent. Dette var riktig nok et spesielt år med frost i blomstringen i flere viktige fruktområder.
Gartnerhallens mål er å forlenge den norske sesongen og bidra til økt norskandel på epler. For å lykkes med dette jobber vi aktivt for å finne neste generasjons eplesorter, i tett samarbeid med hele verdikjeden. Ny lagringsteknologi er også viktig for å kunne tilby gode norske epler i en lengre periode.
Sortsutvikling
Mye av veksten i epleproduksjonen fremover er knyttet til nye sorter. I høysesong står Gartnerhallen for et volum på 500 tonn epler i uken. Totalmarkedet av både norsk og import ligger på 1200 tonn. Målet er å ta en større del av volumet i høysesong og forlenge den norske sesongen. For å klare det må det utvikles nye sorter. Gartnerhallen er samarbeider med kundene og forskningsmiljøene for å finne neste generasjons epler som skal dekke den enorme etterspørselen etter norske epler.
I 2020 kom de første leveransene av de to nye sortene Eden og Fryd på markedet. Sortene oppfyller smakspreferansene til forbrukerne, og er faste, sprø og aromatiske. De kan også skilte med lang levetid i omsetning. Begge sortene har multigenresistens mot skurv og er sterke mot meldugg.