Moreller er steinfrukt i rosefamilien, med en søt og rund smak og en dyp rød farge. Frukten er skjør, og plukkes for hånd for å sikre god kvalitet.
Sesong og produksjon
Morellene i Gartnerhallen dyrkes i hovedsak rundt 3 pakkerier: Lærdal Grønt, Telefukt og Hardanger Fjordfrukt. Vanlige sorter er Van, Ulster, Lapins, Regina, Kordia, Skeena og Sweethart. I et normalår strekker morellsesongen seg fra midten av juli til siste halvdel av august.
Moreller er spesielt utsatt for regn, en liten regnskur kan ødelegge avlingen. De er likevel avhengige av mye og jevn vanning. Mange produsenter har derfor investert i dryppvanningsanlegg med gjødselvanning og i dekke, de siste åra i form av tunnel. Dette er kostbare investeringer for den enkelte produsent, men gir samtidig større trygghet for en god avling.
Sterk konkurranse fra import
Friske norske norske moreller møter sterk konkurranse fra importert frukt. Faktisk importerer vi langt mer moreller enn vi selv produserer, til tross for at vi har gode forutsetninger for å dyrke fram fantastiske moreller i Norge.