Sommeren 2020 sto Gartnerhallen-produsent Dag Einar Bøtun midt oppe i en krevende bringebærsesong med mangel på arbeidskraft. Utfordringene ble grobunn for innovasjon, og med støtte fra Grofondet er et helt nytt plukkeverktøy snart en realitet.
– Det begynte med at vi hadde for få arbeidere i fjor sommer på grunn av koronapandemien. Jeg var selv med på plukkingen, og spurte arbeiderne om hjelp, for å finne måter å effektivisere arbeidet på, sier Bøtun om utgangspunktet for det nye plukkeverktøyet; PicknCarry.
Dag Einar produserer bringebær til industri og konsum på gården Bøtun i Fresvik. Det er spesielt plukkingen av konsumbringebær som kan være tidkrevende og innebære belastende arbeidsstillinger med tradisjonelle plukkemetoder.
– Vi begynte med en prototype av papp. Med plukkeverktøyet kan bærene legges rett i kurven og plukkeren får en bedre arbeidsstilling, sier Bøtun.
PicknCarry er utformet som et brett som plukkeren bærer i et belte rundt livet. Forsøkene i fjor sommer viste at plukkere som benyttet verktøyet i gjennomsnitt var over dobbelt så effektive som plukkere uten PicknCarry.
– Vi ble umiddelbart overrasket over hvor mye fortere det gikk å plukke bærene. Med mangel på arbeidskraft, var prototypene med på å redde fjorårets sesong for vår del, forteller Bøtun.
– Støtten fra Grofondet har betydd alt
Da Grofondet lyste ut prosjektmidler i januar 2021, var Dag Einar klar med en prosjektsøknad for videreutvikling av verktøyet.
Utfordringene med tilgang på arbeidskraft i grøntsektoren på grunn av koronapandemien, bidro til å forsterke Grofondets interesse, og PicknCarry ble tildelt 200.000 kroner i vårens tildelingsrunde.
– Støtten fra Grofondet har betydd alt. Jeg hadde veldig tro på verktøyet selv, men tror ikke jeg hadde turt å investere i videreutvikling av skikkelige prototyper uten økonomisk støtte, sier Bøtun.
Oppskalert testing og bruk av plukkeverktøyet i sommer
De første ordentlige prototypene var ferdig produsert i mars, og har deretter blitt testet med utgangspunkt i flere ulike kriterier.
Etter en ny runde med korrigeringer, skal neste utgave av PicknCarry være klar til oppskalert testing og bruk i årets bringebærsesong.
– Nå skal vi teste de nye prototypene i større skala, og sikre valide og reliable data på effekten av plukkeverktøyet. Jeg tror at PicknCarry har effekt uansett hvor mye erfaring man har, men vi ønsker å teste med både nye og erfarne plukkere, for å se hvordan arbeidere med ulik erfaring responderer, sier Bøtun.
Han får bistand fra Norsk Landbruksrådgiving og Norges Bærdyrkerlag til testingen.
Enormt potensiale i prosjektet
Den unge bringebærprodusenten har stor tro på mulighetene for videreutvikling og produksjonssetting av PicknCarry framover.
– Potensialet i Norge begrenses naturlig av antall produsenter som produserer bringebær til konsum. Samtidig kjenner vi ikke til at det finnes lignende løsninger i utlandet. Derfor mener jeg at potensialet i prosjektet er enormt, sier Bøtun.
Han viser til at plukkeverktøyet reduserer det totale mannskapsbehovet, fordi arbeiderne kan plukke større volum raskere. Dette er også positivt for arbeiderne, som kan få økt timelønn, gjennom akkord over minstelønnssatsene.
– Vi møter tøff konkurranse fra utlandet, med større og større produksjoner. Vi må effektivisere for å holde følge, og hvis PicknCarry viser seg å være så effektivt som jeg tror at det er, kan det være utrolig mye å hente på dette prosjektet, avslutter Bøtun.
Grofondet på 100 millioner kroner er opprettet av Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. Det gis prosjektfinansiering på ca. 10 millioner per år, og satsingsområdene er:
- Økt verdiskaping fra produksjonen på en bærekraftig måte
- Økt forbruk av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter
- Økt synliggjøring av verdikjedens rolle for samfunnet og bioøkonomien