Flowerberry: Skal gjøre den norske jordbærindustrien mer konkurransedyktig

Forsøk med jordbær

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Graminor
Sist oppdatert: 10. august 2021

Det norske forbruket av jordbær til konsum økte med ca. 70 % i perioden 2009 til 2018. Den norske produksjonen har ikke tatt en like stor del av denne veksten. Dette skal prosjektet FLOWERBERRY, støttet av Grofondet, gjøre noe med.

Til tross for denne økningen har den norske jordbærproduksjonen holdt seg relativt stabil og selvforsyningsgraden ligger i dag på rundt 30 %. Omtrent halvparten av den årlige importen finner sted i perioden april til juni. Nye sorter som utvider høstesesongen, i kombinasjon med moderne teknologi og dyrkningsmetoder, kan øke markedsandelen av norske jordbær betydelig.

Prosjektet FLOWERBERRY skal danne grunnlaget for klima- og markedstilpassede norske tidligsorter i jordbær. Dette skal gjøres gjennom studier og seleksjon av et unikt plantemateriale, og deretter samarbeide med aktører i verdikjeden for å optimalisere videre arbeid til kommersielle sorter. Det økonomiske potensialet for norske dyrkere, ved å utvide sesongen, er estimert til 300 millioner kroner per år.

Hovedmålet med FLOWERBERRY-prosjektet er derfor å utvikle ny kunnskap om den komplekse reguleringen av blomstring og bruke denne kunnskapen i utvikling av foredlingsmateriale med ideelle blomstringsegenskaper for norske forhold. Hensikten er å gjøre norske sorter og derav den norske jordbærindustrien mer konkurransedyktig. Dette skal oppnås gjennom å studere fysiologien, genetikken og nedarvingen av ønskelige blomstringsegenskaper i både primitive og moderne populasjoner.

Resultatene fra FLOWERBERRY vil bli implementert i Graminor sitt foredlingsprogram i jordbær, som utføres av Njøs Frukt- og bærsenter (NJØS). Flowerberry er et samarbeidsprosjekt mellom NJØS, Graminor og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, Grofondet og de industrielle partnerne.

En industriell ph.d.-student (Kristina Alme Gardli) er tatt opp til ph.d.-programmet ved NMBU.

Gartnerhallen og Grofondet ønsker lykke til med prosjektet.

Relaterte temaartikler

Holm gård
7. januar 2024     #FoU og innovasjon
Grofondet-prosjekt sirkulær grøntproduksjon Solør
4. august 2021     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller