Jan Terje Vignes er nominert til Gartnerhallens innovasjonspris 2021 for installasjonen av et nytt, norskutviklet produksjonssystem i gartneriets veksthus. Systemet legger til rette for klimanøytral tomatproduksjon, ved å lukke veksthusene, fange CO2 fra uteluften og benytte dette inn i planteveksten.
For denne offensive satsingen har Vignes blitt valgt ut av juryen som én av tre finalister i årets utdeling. Juryen har pekt på Jan Terje som en innovativ produsent, som tør å gå foran.
– Det er kjekt at andre ser det man gjør, og anerkjenner at man ønsker å få til noe. Vi vil være framme i skoene og prøve nye ting. Hvis vi vinner vil det gi inspirasjon til å satse videre, men det er en seier i seg selv å være nominert, sier Jan Terje.
Les også: Med innovasjon som drivkraft
Første av sitt slag i verden
Gjennom to tiår har Lauvsnes Gartneri satset tungt på innovasjon og utvikling, under Jan Terjes ledelse.
Veksthusarealet er utvidet fra 1000 til 30.000 kvadratmeter. De var en av landets første helårsprodusenter av tomater, tester stadig nye tomatsorter og har også gått i bresjen for utviklingen av en smartere tomatemballasje som har redusert plastforbruket med 33 prosent.
Det nye produksjonssystemet, som er nå er under utbygging på Lauvsnes, er imidlertid i en helt annen skala – og det første av sitt slag i verden.
– Jeg tror at dette vil bli en gamechanger i produksjonen. Vi lukker veksthuset, og får full styring på fuktighet, temperatur og CO2-nivåer. Det gjør at vi kan produsere mer varer, på under halvparten av energiforbruket, og hvor all energien vi bruker er grønn energi, forklarer Vignes.
Om Gartnerhallens Innovasjonspris:
Gartnerhallens innovasjonspris er en hederspris til den eller de som særskilt utpeker seg innen utvikling og nytenkning i norsk grøntproduksjon. Prisen deles ut for niende gang, på Gartnerhallen-kongress 18. – 19. november 2021. Blant 16 nominerte kandidater har juryen valgt ut tre finalister: Simen Myhrene, Karl Martin Viken og Jan Terje Vignes.