Sirkulær grøntproduksjon

Grofondet-prosjekt sirkulær grøntproduksjon Solør

Av: Redaksjonen  Foto: Privat
Sist oppdatert: 4. august 2021

Med overskuddsvarme og CO2 fra industrien, ønsker Andres Bakken å utvikle en modell for sirkulær grøntproduksjon.

Andreas Bakken driver Grinder Gård i Grue kommune, hvor han produserer korn, potet og gulrot til Gartnerhallen. Ved hjelp av midler fra Grofondet, Innovasjon Norge og Enova leder han prosjektet «Sirkulær Grøntproduksjon».

Prosjektet skal utvikle en modell for sirkulær grøntproduksjon, som gjennom utvidet sesong vil styrke konkurransekraften for norsk frukt, bær og grønnsaker. Dette skal skje gjennom et tett samarbeid med den lokale treindustrien, hvor man utnytter overskuddsvarme og CO2 fra industrien inn i produksjonen.

Pilotproduksjon på jordbær i oppvarmet tunnel

Målet er i første omgang å få etablert en pilotproduksjon på jordbær i oppvarmet tunnel, som skal gi en betydelig forlenget sesong. Prosjektet ønsker å realisere pilotproduksjonen av jordbær i 2021, og har i den forbindelse etablert samarbeid med Solør Bioenergi, for å få varme fra pelletsproduksjonen deres på Kirkenær.

Her vil man kunne etablere et pilotanlegg og teste ut ulike løsninger for varmeutveksling og innhenting av CO2. Per dags dato har ingen etablert et godt system for oppvarming av tunnel, noe som derfor blir en sentral del av prosjektet. Pilotproduksjon skal gi innsikt i hvor tidlig man kan komme i gang, avlingsnivå med oppvarming og CO2, i tillegg til investeringskostnadene knyttet til uthenting og distribusjon av varme.

Kortreiste produkter med lengre holdbarhet og bedre smak

– Å utnytte spillvarme gir oss en bærekraftig oppvarming som muliggjør tidligproduksjon. Det gjør at vi kommer med norskproduserte produkter, i vårt tilfelle jordbær, i en periode hvor det hovedsakelig bare er importalternativer, sier Andreas til grofondet.no.

Lykkes prosjektet kan det gi en miljøeffekt i form av flere kortreiste produkter, som både vil ha lengre holdbarhet og bedre smak. Betalingsviljen er stor for norske kvalitetsprodukter, så prosjektet forventer derfor å kunne ta ut en merpris for bær i mai, sammenlignet med prisene i markedet når de store volumene kommer inn gjennom sommeren.


Grofondet på 100 millioner kroner er opprettet av Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. Det gis prosjektfinansiering på ca. 10 millioner per år, og satsingsområdene er:

  • Økt verdiskaping fra produksjonen på en bærekraftig måte
  • Økt forbruk av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter
  • Økt synliggjøring av verdikjedens rolle for samfunnet og bioøkonomien

Denne artikkelen er opprinnelig publisert på grofondet.no

Relaterte temaartikler

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller