Årets stangselleri er allerede sådd

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 24. februar 2023

Noen dager etter at de sendte de siste kassene med kinakål fra 2022-sesongen ut i markedet er produsentene på Gilhus Gård i gang med årets stangsellerisesong.

Da vi ringer Knut Andreas er det midt i februar, men solen skinner og gradestokken viser hele 9 varmegrader og han er helt i startfasen på årets sesong.

Bilde

– Noe av det første vi gjør er å så inne på arbeidsrommet her på gården, så tas de inn på spirerom og så er veksthus siste stopp før utplanting. Så er det bare å håpe på en reprise av 2022-sesongen.

Hvordan ble stangsellerisesongen 2022? – Det ble en optimal sesong, som varte helt til uke 50 for vår del. Kontrasten var stor sammenlignet med 2021-sesongen som ble overskygget av mye skadegjørere og dermed brå og vanskelig avslutning. Da var vi ferdig allerede i uke 48, men målsettingen var å kunne levere 2-3 uker til.

Hva gjorde at det skulle bli en slik god sesong på stangselleri? – Gode forhold gjennom vekstsesongen med gode avlinger og lite skadegjørere, og når vi kunne avslutte med en mild høst resulterte det i en rekordlang sesong med mye fin kvalitet inn på lager.

Hvor langt er det mulig å strekke utover normalsesong – Dersom markedet ønsker varene og vi både gjør ting riktig og gjør de riktige tingene bør det være potensiale for å strekke sesongen 2-3 uker. Det hadde vært prima å tilby norsk stangselleri til julehøytidens waldorfsalat.

Gjøre ting riktig og gjøre de riktige tingene – kan du utdype det? – Stangselleri er en følsom kultur som inneholder mye vann, så det betyr at vi må sørge for at det som kommer inn på lager er friskt og fint, og at vi har gode lagerforhold med kontroll og kvalitet på kjøledelen. Både produsentene her i Lier, på Frosta og i Rogaland har investert i gode lager.

Er det noe produsentmiljøet kan gjøre for å rigge seg mot lengre sesong? – Vi er flere som mener det et er mer å hente på å gjennomføre lagringsforsøk for å lære enda mer. I tillegg ligger det muligheter i sortsutvikling og det å finne gode sterke lagringssorter.

Du nevnte skadegjørene i 2021 – hva er den største trusselen og hvordan kan du unngå den? – Den største faren er selleribladflekk. Kommer den først inn på feltet sprer den seg med enorm hastighet. Da er det viktig å bekjempe skadegjørere så tidlig som mulig, og det viktigste vi gjør av integrert plantevern er å unngå å kjøre og gå i feltet når det er fuktig. Det er vi veldig påpasselig med å ikke gjøre.

I tillegg er kalde frostnetter under innhøsting kritisk da det fører til at stangsellerien fryser og sprekker. Vi følger været med argusøyne i den perioden og står klar med fiberduk om nødvendig. Da fester rimlaget seg på duken, i stedet for på produktet og faren for skaden er redusert.

Bilde

Les også: Slik bidro stangselleri til rekordhøy norskandel!

Les også: Rekordhøy norskandel på frukt og grønt!

Hvem er du? Knut Andreas Malmberg, 43 år, gift med Ragne H. Ravnsborg og siden 2017 har de drevet Gilhus Gård.

Utdannet: Anleggsgartner

Spiser selv stangselleri: Gjennom sesongen spiser jeg den mye slik den er. Ellers bruker vi den mye i foliepakker med fisk, i gryter, wok, salat og tidvis med dipp og som juice.

Fun fact: Nestleder i valgkomiteen i GH Viken og varamedlem til styret i GH Industri

Bilde

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
5. juni 2023     #Produksjon og marked
Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
Fra innhøsting på Gilhus Gård i juli 2022. Foto: Gartnerhallen
17. februar 2023     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller