Climate-futures: våronn-været 2022

Karine Huseby Vestfold kålproduksjon

Av: Redaksjonen  Foto: Differ Media / Jørgen Nordby
Sist oppdatert: 6. mai 2022

Frøene og plantene som skal gi årets norske grøntavling er i ferd med å settes i jorda. Været de kommende ukene vil få stor betydning for utfallet av sesongen.

Norske grøntprodusenter er vant med å sjekke yr.no oftere enn de fleste. Og med tørkesommeren 2018 friskt i minne, er det ikke rart at mange nå blir bekymret av det tørre været som har preget våren flere steder i landet.

– Så snart frø er sådd eller planter satt i jorda, er passende nedbørsmengder viktig for å sikre god vekst. Vi hører fra produsenter i ulike deler av Sør-Norge at det er stort behov for regn i nær framtid, sier Ellen-Margrethe Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen.

Mer av det samme været over hele landet

Hovland representerer Gartnerhallen og leder landbruksnoden i prosjektet Climate Futures. Målet er å utvikle presise klima- og værvarsler på kort og lang sikt.

– Værprognosene utarbeidet i starten av mai tyder på at været som har vært de siste ukene vil fortsette videre de kommende par ukene, sier Hovland.

Les også: Frukt- og grøntbransjen venter på sårt tiltrengt regnvær (eksternt nettsted)

Bekymringsfullt tørt i Sør-Norge

Det er allerede bekymringsfullt tørt i store deler av Sør-Norge. I 10 av de 12 siste månedene har det falt mindre nedbør enn normalt på Østlandet. Samtidig har også temperaturen i Sør-Norge ligger høyere enn normalt i de aller fleste månedene det siste året.

– Dermed har vi startet våronn på jord med langt lavere vannmetning enn normalt. Store deler av produksjonsområdene våre på Østlandet har nå en vannmetning som ligger på 60 til 70 prosent av normalen, eller enda lavere, sier Hovland.

For Østlandet viser prognosene at temperaturen vil fortsette å ligge høyere enn normalt i både uke 19 og 20, og at det fortsatt forventes mindre nedbør enn normalt framover.

Bilde Ellen-Margrethe Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen

Vanning ingen fullgod erstatning for regn

I den nærmeste tiden vil det være viktig å komme i gang med vanning så fort som mulig, for de som ikke allerede er i gang.

– Samtidig er ikke vanning en fullgod erstatning for regn. Kunstig vanning er også en stor kostnad for produsentene, med de nåværende strømprisene, påpeker Hovland.

Dersom det kommer regn i Sør-Norge i løpet av de neste ukene, vil faren for en gjentagelse av tørkesommeren 2018 reduseres. Det vil både avhjelpe vannbehovet til plantene og jorda nå, samt gi etterlengtet oppfylling i vannmagasinene.

Hun påpeker at jorda nå er så tørr at dersom regnet nå kommer som kraftige regnskyll, vil vannet ha problemer med å trekke ned i den harde bakken.

– Det beste vil være pent og forsiktig regn over flere dager, gjerne netter, som gjør at vannet trenger godt ned i bakken og dermed blir tilgjengelig for plantene.

Kjølig i Trøndelag og lenger nord

I Midt-Norge er bildet annerledes enn i sør. Etter at sommeren i 2021 ga mindre nedbør enn normalt, har syv av de ni siste månedene bydd på mer nedbør enn vanlig. Likevel er det store deler av Trøndelag som også har lavere vannmetning i jorda enn normalt på denne tiden av året.

For Midt- og Nord-Norge er det ikke utsikter til sommervarme med det første. For Nord-Norge tyder prognosene på at temperaturen vil ligge under normalen og at nedbøren vil ligge litt over normalen.

– Mai er normalt en måned med ganske lite nedbør, så indikasjoner på mer nedbør enn normalt er ikke ensbetydende med mye nedbør, minner Hovland om.

Trøndelag ligger akkurat i overgangen mellom det tørre og varme værsystemet i sør og det kjølige og noe våtere værsystemet i nord.

Tester lenger langtidsvarsel

Bedre værprognoser ut over dagens langtidsvarsel gjør det lettere å ta gode avgjørelser for produksjonen. Samtidig er også utviklerne av værvarslene interessert i å gjøre de så nyttige som mulig for brukerne.

Derfor tester NORCE ut ukesvarsler fire uker frem i tid med utvalgte brukergrupper i landbruket denne sesongen for å kartlegge hva som er viktige faktorer når for ulike produksjoner, samt evaluere forrige måneds varsel.

– Gartnerhallens produsenter er delaktige i slike brukergrupper innen frukt og bær, sier Hovland, og føyer til at grupper på poteter og grønnsaker er under planlegging.

Den foreløpige tilbakemeldingen fra både produsentene som deltar i gruppene og fra NORCE er at dette oppleves som nyttig informasjonsutveksling.

Meteorologisk institutt er en annen partner i Climate Futures og ambisjonen er at ukesvarsler for den kommende måneden etter hvert skal bli tilgjengelig som en del av Yr.no.

Lyst til å lese mer?

Hold deg oppdatert på de nyeste varslene fra Climate Futures via klimavarsling.no eller følg Climate Futures på LinkedIn.

Relaterte artikler

Fra Njøs frukt- og bærsenter
3. mars 2024     #FoU og innovasjon
Epler i kurv
20. august 2021     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
15. april 2019     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller