Ikke lov å si “gresskar”

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 30. oktober 2024

Gartnerhallens produsenter har i løpet av noen år doblet salget av halloween-gresskar. Vi tok derfor turen til Linnes gård som etter noen hektiske uker har én regel.

− Fra vi høster det siste gresskaret hverken snakker vi om, eller spiser vi gresskar på noen uker. Vi orker rett og slett ikke, sier Anne Eline Nærstad hos Linnes Gård til Gartnerhallen.

Den travle og blide produsenten er femte generasjons bonde på Linnes Gård i Lier som hun driver sammen med sine foreldre. De er den største produsenten av halloween-gresskar i Norge. Før sesongen er over, og i løpet av noen få høstdager, har hele 550 tonn gresskar forlatt gården i Lier.

Bilde

Når vi spør hvor mange gresskar det er snakk om gjør hun et raskt regnestykke. − Det er cirka 125.000 halloweengresskar. Hun regner videre for å illustrere mengden. Det vil si nesten 37 fulle semitrailere, sier hun.

Et lite unntak i frysperioden

Når siste bil har forlatt gården er det nesten ikke lov å si «gresskar». Hun gjør derimot et lite unntak i frysperioden. − Vi har to jenter som elsker halloween, hekser og vampyrer. Så det blir et unntak da vi feirer, for barnas skyld, sier hun.

Nærstad forteller at det likevel ikke tar lang tid før det klør i fingrene etter å komme i gang igjen. − Allerede i midten av november er vi likevel i gang, og to uker etter siste innhøsting begynner vi forberedelsen av neste års sesong.

Bilde Terje og Anne Eline Nærstad, Linnes Gård.

Leter etter forbedringsområder

Nærstad forteller at de har vokst betydelig de siste årene, noe som øker faren for voksesmerter. – Vi har derfor innført en rutine der vi avslutter hver sesong med en «hot wash up» og da spesielt innenfor de arbeidsintensive prosessene slik som vaskemaskin, tørking og pakking. Vi ser på hva vi kan gjøre annerledes, hva som kan gjøres mer effektivt. Etter fjoråret endte vi med å utvikle en egen vaskemaskin for gresskarene som vi er svært spente på å se effekten av, sier hun engasjert.

Bilde Her er vaskemaskinen i bruk for første gang. Foto: Anne Eline Nærstad.

– Neste steg er å planlegge hvordan vi vil gjennomføre neste års sesong og om det er noe spesielt vi vil teste ut. Når det er gjort er det en lang hvileperiode før vi begynner på igjen i mai. Sånn sett er vi heldige vi som driver sesonglandbruk – vi kan legge det fra oss en liten stund.

Nærstad gleder seg over forbrukerpreferansene med økt salg av norsk gresskar. Den stolte produsenten har likevel et ønske. −Vi merker helt klart en voksende bevissthet rundt norskproduserte gresskar. Det er likevel en lang vei å gå.

Og hun er klar på hva hun ønsker seg: − Gresskar har i hovedsak en matverdi. Det hadde det vært kult om forbrukerne hadde lært seg å bruke mer gresskar i matlagingen. Selv bruker jeg det gjerne til suppe, pai, i gulrotkake, syltet, eller ovnsbakte som er det jeg liker aller best. Da skjærer jeg båter, smaker til med salt, pepper, honning, olje og valnøtter og pynter med grønnkålchips.

I tillegg er det mange som ikke vet er at hokkaido-gresskar har samme bruksområde som søtpotet, som gjerne kommer helt fra Sør-Amerika. Det siste er at det har svært god lagringsevne, sier hun før hun skyter inn – og du kan til og med riste gresskarfrøene til snacks. Det er bærekraftig matproduksjon det!

Slik ser året med gresskar ut for produsenten

Mai: I starten av mai begynner vi å så inne i veksthuset, samtidig som vi gjør klar jordene. I midten av mai planter vi ut. Dersom været ikke spiller på lag kan dette vare til ut i juni. Vi bruker bioplast som hindrer ugress, men også har en isolerende effekt og duk for å dekke selve plantene. Dette er tiltak som utgjør den lille forskjellen i temperatur som gjør at vi kan dyrke så langt nord. De neste ukene er gresskarene nærmest selvgående.

Gresskar er varmesøkende planter og liker god tilgang på vann i starten. Ideelt er 12 grader jordtemperatur ved planting og direktesåing, men vi driver litt i grenseland og velger derfor sorter som er raske og klimatilpasset.

August: I august klipper vi stilker og når gresskarene skifter fargen til oransje og plantemateriale visner går startskuddet for innhøsting av hokkaido-gresskar

September: innen utgangen av september skal innhøstingen være ferdig og alt være på lager. Det er ikke uvanlig at forsinkelser på grunn av vær eller arbeidskraft gjør at dette drøyer til litt uti oktober.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
6. juli 2023     #Produksjon og marked
Hjertesalat hos Bjertnæs & Hoel på Tolvsrød
22. mai 2023     #Produksjon og marked
Kai Knutsen
20. desember 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller