Når kommer våren?

Planter på pall

Av: Redaksjonen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 3. april 2023

Årets mars måned har vært kaldere enn normalt, og snørik i store deler av Norge. Er du blant dem som venter på å komme i gang med våronna og skulle ønske at værvarselet på Yr.no gikk ytterligere et par uker frem i tid?

De siste par årene har NORCE, Meteorologisk institutt og Gartnerhallen samarbeidet om å utvikle langtidsvarsler som går hele 2 måneder frem i tid. Nå inviteres du til å få langtidsvarsler fire uker frem i tid.

– I et pilotprosjekt testet vi potensialet av varslene med utvalgte Gartnerhallen-produsenter gjennom sesongen i fjor og fikk veldig gode tilbakemeldinger. Nå ønsker vi å gjøre langtidsvarslene tilgjengelige til alle Gartnerhallen-medlemmer gjennom vekstsesongen 2023, forteller Manuel Hempel, doktorgradsstipendiat i NORCE.

Bilde Manuel Hempel, NORCE

Er det fare for langvarig regn i ukene fremover? Forventer vi en tørkeperiode i løpet av sommeren? Hvordan blir innhøstingsperioden? Gjennom avanserte langtidsvarsler fra 10 dager til 2 måneder fram i tid ønsker norske vær- og klimaforskere i prosjektet Climate Futures å svare på denne type spørsmål og dermed bidra til bedre beslutningsstøtte for norsk grøntnæring.

Les mer om Climate Futures

Langtidsvarsling gjennom vekstsesongen 2023

Det utvidede langtidsvarselet skiller seg fra dagens langtidsvarsel ved at det er en prognose, med økende usikkerhet jo lenger frem i tid varselet går.

For å få mest mulig nytte av disse varslene er det viktig å kjenne til forskjellen mot vanlig værvarsling, usikkerhet av informasjonen og hvordan kartene skal forstås. Derfor inviterer vi til introduksjonswebinar 12. april kl 08:30.

– Der vil Manuel forklare hvordan denne typen værprognoser utarbeides og hvordan skal tolkes. Jeg oppfordrer alle produsentene våre som er opptatt av været til å bli med på dette webinaret, sier Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen. Der får du vite hvordan værprognosene er fra midten av april til midten av mai.

Etter introduksjonswebinaret vil Manuel Hempel sende ut ukentlige nyhetsbrev med 4-ukers langtidsprognoser gjennom hele sesongen. Disse får du tilgang til ved å registrere deg via denne lenken.

– I tillegg tilbyr vi et månedlig webinar med mer detaljert varslingsinformasjon for de som er spesielt interessert eller har spørsmål og kommentarer, forteller Hempel.

Gjennom å delta på webinarene har du mulighet til å stille spørsmål og bidra aktivt til utviklingen av bedre varsler som er skreddersydd til landbrukssektoren.

– På sikt vil du også få tilgang til en utvidet testversjon av Yr.no, med varsler 3 uker frem i tid, avslutter Hempel.

Klikk her for å bli med på introduksjonswebinar 12. april kl.08:30 - 09:15.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
7. november 2023     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
8. september 2023     #FoU og innovasjon
Frossent frukttre
3. mars 2023     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller