Norsk i sesong: nå er pærene her!

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Mari Engh  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 16. oktober 2022

Visste du at hele 97 % av pærene vi spiser i Norge er importert? De senere årene har fruktprodusentene jobbet for å øke produksjonen av norske pærer. Nå er de norske pærene ute i butikk.

Helt siden midten av 1950-tallet har vi hatt en nedgang i produksjonen og omsetningen av norske pærer. Nå har skuta snudd, og flere fruktlagre melder om at de har nydelige norske pærer liggende, som er klare for å selges i butikk.

– Tar vi en titt i fruktdisken er det som regel pæresorten Conference som selges. Dette er en pæresort som ikke egner seg så bra til å dyrkes i Norge. Den trenger litt lenger vekstsesong enn vi normalt har, forteller Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen.

Norsk sortsutvikling - en suksess

For å lykkes med å øke den norske produksjonen har norske fruktbønder jobbet systematisk for å finne frem til andre sorter, som egner seg bedre til å dyrkes i det lyse og kjølige klimaet vårt.

– Dette har vi nå lykkes med. Blant de norske pærene du kan velge mellom har vi sortene Ingeborg og Celina. I tillegg kan du av og til komme over Clara Frijs og enkelte andre varianter, forteller Hovland.

I dag dyrkes det pærer på 102 norske gårder. 61 av gårdene ligger i Ullensvang og Sogndal.

Sorter tilpasset norske vekstforhold

Den norske pæresesongen er godt i gang, men den er kort – den varer bare i 7 – 8 uker.

Hva gjør de norske pærene så gode, og hvordan ser de ut? Vi starter med å gi en kort pære-beskrivelse av sortene:

Celina – se etter røde kinn

Pærer er en nydelig frukt, som finnes i mange ulike typer og fasonger. Sorten Celina skiller seg fra andre grønne pærene ved at den får «røde kinn».

Bilde Celina sine "røde kinn" gjør den lett å kjenne igjen.

– Celina utmerker seg med å være smakfull både som grønn og umoden, og helt frem til fullmoden og gul. Som grønn er den sprø, saftig og søt, mens aromaen kommer mer frem etter hvert som den blir mer gul, forteller Stein Harald Hjeltnes, daglig leder ved Njøs Frukt- og Bærsenter på Leikanger.

Bilde Stein Harald Hjeltnes leder Njøs frukt- og bærsenter, som står bak utviklingen av pæresorten Celina.

I Norge er Graminor ansvarlig for fruktsortsutvikling på oppdrag fra staten. All fruktsortsutvikling skjer hos Njøs frukt- og bærsenter i Leikanger ved Sogndal. Der utvikles det nye eple, plomme- og pæresorter.

Ingeborg og Clara Frijs – gulgrønne og runde

Ingeborg og Clara Frijs likner mer på importpærene av utseende, men er ofte litt kortere og rundere i fasongen. Fargen er mer gulgrønne, og de er aromatiske og søte i smaken.

Bilde Pæresorten Ingeborg er et resultat av et svensk-norsk sammarbeid.

– Øynene våre er vant til å tolke modningsgraden av pærer ved å kaste et blikk på dem, sier Hjeltnes. Forbrukerne må ikke la seg forvirre av at disse pærene ser annerledes ut fargen. Mange blir skikkelig positivt overrasket når de setter tennene i de norske pærene.

Bilde Pæresorten Clara Frijs er i dag den mest populære pæresorten i Danmark og Sverige. Foreløpig har den ikke fått samme popularitet i Norge.

Celina - en eksportsuksess

Det er få, om noen, fruktsorter fra Norge som har gjort like stor suksess utenlands som Celina.

– Den har blitt godt mottatt i store pæreland som Belgia, Spania og Frankrike, samt i Sør-Afrika, forteller Hjeltnes.

Noe av grunnen til at denne pæresorten er så attraktiv i utlandet er den gode kvaliteten.

– Celina er en sommerpære i sørligere land, og innleder sesongen med et unikt utseende og kvalitet. Siden 2013 er det plantet 1,5 millioner Celinatrær i 11 land, spredt utover alle verdensdeler. Dette er et overveldende antall sammenlignet med de 50 000 trærne som står i norsk jord, forteller Hjeltnes.

Når Celina blir produsert i utlandet, selges pærene under merkenavnet QTee®.

Oppbevar dem kjølig

Pærer er harde og grønne før de blir helt modne, mens skallet blir gulere i fargen og fruktkjøttet blir saftigere og aromatisk når de er modne. De senere årene har nordmenn vennet seg til å spise pærene rett før de er helt modne, mens de fortsatt har litt harde.

– De norske pærene som selges nå, passer dermed godt til de moderne pærepreferansene. For å beholde pærene sprø bør de lagres kjølig, både i butikken og hjemme på kjøkkenet, tipser Hovland.

Samtidig betyr det at dersom du er av dem som liker pærene best når de er saftige og søte, kan du legge dem en dag eller to på kjøkkenbenken, så modnes de raskere. Så her er det noe for enhver smak, legger Hovland til.

Norsk i sesong - benytt sjansen nå

Det kan variere fra butikk til butikk hvilke av de norske pæresortene de har inne. I noen butikker finnes de også bare på frivillig sortiment. Dette betyr at butikkene kan velge å bestilles inn varen dersom de mener det er grunn til å gjøre det.

– Kjenn din besøkelsestid og kjøp norske pærer i butikkene nå. Har ikke butikken norske pærer inne, be dem bestille inn. De norske pærene ligger på fruktlagerne nå og bare venter på at noen skal sette tennene i dem, avslutter Hovland.

Pærer er gode å spise som de er, men de er også en spennende ingrediens i ulike retter. Se tips til pæreoppskrifter her

Visste du at:

Du må du spise 2-3 grovbrødskiver for å få i deg like mye kostfiber som du får bare ved å spise én pære.
På 1060-tallet hadde vi mer enn 206 000 pæretrær i Norge? Det var betydelig flere enn vi har i dag.

Relaterte artikler

Gartnerhallens Logo
31. oktober 2022     #Produksjon og marked
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
11. august 2022     #Produksjon og marked
Ledig stilling
9. august 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller