Varmere og våtere juli-vær

Jordbærløft i Nord-Norge, Grofondet

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ / Aurora Hannisdal
Sist oppdatert: 22. juni 2022

Nytt sesongvarsel fra Climate Futures tyder på at juli måned både vil gi høyere temperaturer og mer nedbør enn normalt.

Det siste sesongvarselet fra forskningssenteret Climate Futures viser at vi kan gå en varm og våt sommer i møte.

Varselet melder 50-70 prosent sannsynlighet for at juli 2022 blir varmere enn normalt i Norge. Sannsynligheten for relativt sett høyere temperaturer er størst fra Midt-Norge og nordover. I et område som dekker Sør-Norge og Danmark er sannsynlighetene noe lavere.

Bilde Varselet fra Climate Futures viser sannsynligheten for at juli 22 blir varmere enn normalt (der normalen er gjennomsnittet i referanseperioden 1993–2021). Gjennomsnittet for området mellom 40 og 70 grader nord er 69 % på grunn av den underliggende oppvarmingstrenden (uten trend ville den ha vært rundt 50 %).

Mer nedbør i vente i sør

For Sør-Norges del er sannsynligheten for en våtere juli også stor, med mer enn 50 prosent sannsynlighet for mer nedbør enn gjennomsnittet i perioden etter 1993. Ellers i landet er det mer usikkert.

Dersom dette slår til er det godt nytt for Østlandet og Sørlandet, hvor grunnvannstilstanden nå er lav til svært lav mange steder. Bilde Varselet fra Climate Futures viser sannsynligheten for at juli 22 blir varmere enn normalt (der normalen er gjennomsnittet i referanseperioden 1993–2021). Gjennomsnittet for området mellom 40 og 70 grader nord er 69 % på grunn av den underliggende oppvarmingstrenden (uten trend ville den ha vært rundt 50 %).

Les også: Tørrere i jorda på Østlandet enn tørkesommeren 2018

Relaterte artikler

Ledig stilling
9. august 2022     #FoU og innovasjon
Vanning av grønnsaker
10. juni 2022     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
15. april 2019     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller