Grønnsaker

Norske grønnsaker dyrkes av dyktige produsenter som behandler grønnsakene sine med både kunnskap og omsorg for å gi best mulig vekstvilkår. Det setter sitt preg på både kvalitet og smak.

Gartnerhallens Logo

Kort sesong – fordeler og ulemper

Vår geografiskE beliggenhet setter premissene for hva vi kan dyrke i vårt langstrakte land med ulike klimasoner og kort vekstsesong. Det er ikke alle grønnsakssorter som modnes eller egner seg i norsk klima. Samtidig har klimaet våre fordeler slik som at kjølige netter og lange lyse sommerdager gir gulrøttene ekstra smak og sødme, og at det kalde klimaet holder skadegjørere borte fra beteproduksjon.

Dette dyrker vi i Norge

Gartnerhallens grønnsaksproduksjon har et ben i den tradisjonelle kulturen og kunnskapen om hvor de ulike grønnsakene trives best eller vokser best. Dette gjenspeiles i volumene på grønnsakene der gulrot, løk, og kål troner på toppen. Dette er grønnsaker som har gode lagringsegenskaper og som kan oppbevares i mange måneder ved riktig lagring.

Gjennom 10-årene har sortimentet gradvis blitt utvidet med andre kulturer som veksthusgrønnsaker slik som agurk og tomat, ulike salater og krydderurter og, i nyere tid, kulturer som asparges som dyrkes på friland.

Det andre benet er plassert i å teste og utvikle nye sorter eller teste kulturer som før ikke har blitt dyrket i Norge. Slik som gresskar og søtpotet.

Slik dyrkes grønnsaker

Gartnerhallens 294 grønnsaksprodusenter leverer 104 planvarer i 2021. Planvarer er ulike kulturer og varianter av kulturer. For eksempel er lagringsgulrot og tidliggulrot to ulike planvarer.

Noen av disse dyrkes på friland, altså det som vokser i jorden, eksempelvis; isbergsalat, blomkål, brokkoli, men også produkter som er ferskvare og lagringsvare slik som gulrøtter, løk, kål og purre. Andre kulturer dyrkes i veksthus slik som agurk, tomat, og urter.

Bilde

I 2019 startet Gartnerhallen med vinterproduksjon av agurk, tomat og urter. I 2019 utgjorde dette 15-20 tonn, mens i 2021 er det plan på 220 tonn.

Kunnskap, kompetanse og investeringsvilje

Kunnskap om jordsmonn, lysforhold, sorter, dyrkings-tekniske forhold og investeringsvilje i lagringsforhold er med på å avgjøre lagringsevne, smak og kvalitet på norske grønnsaker. Gartnerhallens produsenter er eksperter på alt dette, og leverer derfor sunne, norske, lokale og gode grønnsaker hele året.

Siden de norske grønnsakene er dyrket nærme forbrukeren, har de kort reisevei. De norske grønnsakene er derfor ferskere og mer bærekraftige enn de importerte, noe som selvsagt gjør sitt for at de norske grønnsakene smaker så godt som de gjør.

Norsk sesong

Norsk sesong starter med hjertesalat, reddiker og tidligkål i månedskiftet mai, juni og avsluttes med isberg, blomkål brokkoli i uke 42-43. Lagringsgrønnsaker starter i uke 44-45 og varer, dersom det er nok varer av god kvalitet, til uke 23-24.

Norske grønnsaker året rundt

Gartnerhallens produsenter åpner norsk sesong med primører slik som asparges, reddiker, tidligkål og tidliggulrot og avslutter sesongen med lagringsgrønnsaker. Slik fortsetter sirkelen. Faktisk overtar tidliggulrot, i et normalår, bare dager etter at sesongen for lagringsgulrot er over. Gjennom sesongen leverer Gartnerhallens 294 grønnsaksprodusenter 104 planvarer (2021).

Se produkter

3 gulrøtter
9. mai 2021     
Gul løk
9. mai 2021     
Agurk delt i skiver
9. mai 2021     

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller