Kort sesong – fordeler og ulemper
Vår geografiske beliggenhet setter premissene for hva vi kan dyrke i vårt langstrakte land med ulike klimasoner og kort vekstsesong. Det er ikke alle grønnsakssorter som modnes eller egner seg i norsk klima. Samtidig har klimaet vårt sine fordeler, slik som at kjølige netter og lange lyse sommerdager. Det gir ekstra smak og sødme til flere av produktene, og det kalde klimaet bidrar til å holde skadegjørere borte. Produksjon av tidligkål hos Karine Huseby i Tjølling i Vestfold. Foto: Differ Media/Jørgen Nordby
Dette dyrker vi i Norge
Gartnerhallens grønnsaksproduksjon har et ben i den tradisjonelle kulturen og kunnskapen om hvor de ulike grønnsakene trives best eller vokser best. Dette gjenspeiles i volumene på grønnsakene der gulrot, løk, og kål troner på toppen. Dette er grønnsaker som har gode lagringsegenskaper og som kan oppbevares i mange måneder ved riktig lagring.
Gjennom de siste tiårene har sortimentet gradvis blitt utvidet med andre kulturer. Det inkluderer både veksthusgrønnsaker slik som agurk og tomat, ulike salater og krydderurter og, i nyere tid, frilandskulturer som asparges.
Det andre benet er plassert i å teste og utvikle nye sorter eller teste kulturer som før ikke har blitt dyrket i Norge. Slik som gresskar og søtpotet.
Slik dyrkes grønnsaker
Gartnerhallens 294 grønnsaksprodusenter leverer 104 planvarer i 2021. Planvarer er ulike kulturer og varianter av kulturer. For eksempel er lagringsgulrot og tidliggulrot to ulike planvarer.
Noen av disse dyrkes på friland, altså det som vokser i jorden, eksempelvis; isbergsalat, blomkål, brokkoli, gulrøtter, løk, kål og purre. Andre kulturer dyrkes i veksthus slik som agurk, tomat, og urter.
I 2019 startet Gartnerhallen med vinterproduksjon av agurk, tomat og urter. I 2019 utgjorde dette 15-20 tonn, mens i 2021 er det plan på 220 tonn.
Kunnskap, kompetanse og investeringsvilje
Kunnskap om jordsmonn, lysforhold, sorter og dyrkningstekniske forhold er med på å avgjøre lagringsevne, smak og kvalitet på norske grønnsaker. Gartnerhallens produsenter er eksperter på alt dette, og leverer derfor sunne, norske, lokale og gode grønnsaker hele året.
Siden de norske grønnsakene er dyrket nærme forbrukeren, har de kort reisevei. De norske grønnsakene er derfor ferskere og mer bærekraftige enn de importerte, noe som selvsagt gjør sitt for at de norske grønnsakene smaker så godt som de gjør.
Norske grønnsaker året rundt
Gartnerhallens produsenter åpner norsk sesong med primører slik som asparges, reddiker, tidligkål og tidliggulrot, og avslutter sesongen med lagringsgrønnsaker. Slik fortsetter sirkelen. Faktisk overtar tidliggulrot, i et normalår, bare dager etter at sesongen for lagringsgulrot er over.