Norske jordbær fra tidlig vår til sen høst
Flere produsenter har stor suksess med dyrking av jordbær i tunnel. Nå gjøres det flere forsøk med ulike jordbærsorter for å utvide sesongen. Jordbærsortene på friland kan bare høstes en gang i løpet av sommeren. I forskningsprosjektet “BærKraft” tester de nå ulike sorter som lar seg høste flere ganger gjennom sesongen, og betydelig lenger utover høsten enn vanlig frilandsproduksjon. Det betyr flere typer jordbær til bærglade nordmenn.
Mer norsk solbær, rips og stikkelsbær
I dag importerer vi store mengder solbær, rips og stikkelsbær, selv om dette er bær vi fint kan dyrke i Norge. I forskningsprosjektet OptiRibes tester de ut nye sorter som kan bidra til en stabil og økt norsk produksjon, samtidig som det skal være mulig å klassifisere bær ut fra ulik kvalitet. Det betyr bedre bær for forbrukerne, og høyere verdiskaping for produsentene.
Norske poteter på forbrukernes premisser
Etter flere år med nedgang i salget av norsk potet har næringa tatt grep. Nye dyrkingsmetoder og sorter testes ut for å tilpasse seg forbrukernes preferanser. Flere av de potensielt nye potetsortene er gule potetsorter som er mindre i størrelsen. De mindre potetene har en fordel i at de er raskere å tilberede, noe forbrukerne setter pris på.
KålSmak skal gi økt verdiskaping og flere valgmuligheter for forbrukeren
Kålvekster har tradisjonelt vært viktig i det nordiske kostholdet, men i de siste årene har salget flatet ut. En samlet verdikjede har derfor satt fokus på kålvekstene. I forskningsprosjektet KålSmak har forskerne sett på ulike kålsorter for øke kvaliteten, og testet ut ulike nye bruksområder for kålvekstene.