Grofondet på 100 millioner kroner er opprettet av Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA.
Neste søknadsfrist er 25. august, og FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, Ellen-Margrethe Hovland, oppfordrer Gartnerhallen-produsenter til å søke.
– Grofondets satsingsområder er økt verdiskaping gjennom bærekraftig produksjon, økt forbruk av norsk frukt og grønt, samt økt synliggjøring av verdikjedens rolle for samfunnet og bioøkonomien. Vi vet at mange produsenter sitter på gode ideer som kan bidra inn mot disse målsettingene, og derfor håper vi å se mange søknader i høstens søknadsrunde, sier Hovland.
Grofondet gir 10 millioner kroner til grønne prosjekter hvert år
Hvert år gis det prosjektfinansiering på cirka 10 millioner kroner fra Grofondet. Halvparten av midlene går til utviklingsprosjekter initiert i verdikjeden og kompetanseheving.
– Utviklingsprosjekter kan for eksempel være i regi av en eller flere produsenter eller pakkerier, og handler typisk om produkt- eller produksjonsutvikling. Kompetanseprosjekter kan være støtte til å utvikle ny kompetanse, sammenstille eksisterende informasjon eller å formidle kunnskap til relevante målgrupper, sier Hovland.
Hun trekker fram prosjekter som kan bidra til økte avlinger, redusert svinn, utvidet sesong, kostnadsreduserende tiltak og nye sorter som relevante eksempler.
Flere produsent-prosjekter har fått støtte
En rekke Gartnerhallen-produsenter har de siste årene satt i gang spennende prosjekter med støtte fra Grofondet:
- Andreas Bakken leder prosjektet «Sirkulær grøntproduksjon» med pilotproduksjon av jordbær i tunnel som varmes opp med spillvarme fra lokal industri.
- Dag Einar Bøtun i Fresvik har utviklet plukkeverktøyet «PicknCarry» som har doblet effektiviteten i bringebærplukkingen
- Jarl Olav Rugtveit tester ut et nytt plantevernmiddel som er 100 prosent biologisk nedbrytbart, med mål om å få dette godkjent i Norge
Størrelse ingen hindring
FoU- og innovasjonssjefen understreker at det er kvaliteten på søknaden og relevansen for Grofondets satsingsområder som er avgjørende, ikke størrelsen på budsjettet. Et prosjekt kan ha stor betydning og betydningsfulle ringvirkninger, selv om ideen i seg selv kan virke liten. Grofondet har tildelt alt fra hundre tusen til over én million i prosjektstøtte til ulike prosjekter.
– Derfor oppfordrer vi alle produsenter som har en god idé, enten den er stor eller liten, til å søke Grofondet om støtte. Dette er en kjempefin mulighet for deg som produsent til å realisere gode løsninger for grøntnæringa og aktivt bidra til det grønne skiftet, avslutter Hovland.