Norsk i sesong: Hjertesalaten er på vei ut i markedet

salatåker

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Differ / Julie Lunde Lillesæter
Sist oppdatert: 9. mai 2022

Om få dager er de første leveransene av norsk hjertesalat i markedet. I år er det Rogaland som åpner markedet, etterfulgt av Vestfold som leverer fra 16.-17. mai. I løpet av mai har alle produsentene varer ute i markedet.

Gartnerhallens SKP for salat Henrik Raastad-Hoel fra Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy forteller at selv om de var svært tidlig ute med utplanting, allerede 21. mars, vil innhøstingen startet som normalt. – Starten av vekstsesongen var mild og fin, men det ble tidlig kaldt og tørt igjen, som gjør at det vokser noe saktere.

Kulden og tørken har til nå ikke hatt noe å si på kvaliteten. – Hjertesalaten som nå kommer ut i markedet har høy kvalitet og er med på å sette en flott åpning for norsk sesong. Før sesongen avsluttes har Gartnerhallens syv produsenter av hjertesalat levert over 5 millioner hjertesalat til det norske folk, sier han.

Hjertesalat har hatt en god utvikling og veksten har doblet seg de siste 10 årene. Raastad-Hoel mener forklaringen handler om to ting. Det ene handler om produktets egenskaper og det andre ligger i arbeidet produsenten gjør.

– Salaten har god holdbarhet, noe som gjør at den er godt tilpasset transport rundt i det langstrakte landet vårt, og helt inn i kjøleskapet til forbrukeren. Det er en mild og søt salat som er svært anvendelig og kombinert med at den pakkes i pakker á 2 stykk er de også forbrukervennlige. Da er det enkelt å variere mellom å ha den i salat, på grillen, eller bruke den som wrap, sier han.

– Det andre handler om at vi har produsenter som er helt fremme i skoa. De følger tett på forbrukertrender og utviklingen av sorter med ulike kvaliteter – være seg sprøhet eller fargevarianter, sier han og mener at veksten skal fortsette.

– Ambisjonene for grøntnæringen er høye, både fra myndighetene og i hele verdikjeden og hjertesalaten har en naturlig plass i veksten og utviklingen, avslutter han.

Bilde

Relaterte artikler

Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
17. mai 2022     #Produksjon og marked
Bilde av innhøsting av hjertesalat
18. mai 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller