Norsk i sesong: Nå er nykålen her!

Gartnerhallens Logo

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 17. mai 2022

Nå er det sesongpremiere på norsk nykål. Sammen med asparges, hjertesalat og reddik er dette kulturene som definitivt setter startskuddet for norsk sesong og de første varene er av topp kvalitet.

De tidligste sortene, som åpner sesongen, kalles primører. Sesongen for asparges startet for noen uker siden og nå står nykål for tur.

Rogaland var først ut og for bare få dager siden gikk de første partiene, som de alltid gjør, til fine dining-restauranter i Stavanger. I Vestfold er de så vidt i gang med innhøsting, og om noen dager er de klare i Viken.

– Nykålen er ettertraktet og gjensynsgleden er berettiget, sier Gartnerhallens SKP for hodekål Anders Hørthe og fortsetter:

– Den representerer smaken av sommer og den er en skatt til den som vil utfolde seg på kjøkkenet, sier han engasjert.

Hjemme på kjøkkenet på Hørte gård tilberedes kål minst tre ganger i uken, i alle varianter. Og produsenten er ikke redd for å bruke begrepet nerd om seg selv.

– Det er en hedersbetegnelse i denne sammenhengen. Kål er noe av det sunneste og mest helsebringende du kan spise og som en bonus er den budsjettvinneren i handlekurven. Den gjør kroppen sunnere og salatbollen rimeligere, sier han.

Nå ønsker produsenten at flere skal får øynene opp for varieringsmulighetene.

– Finstrimlet nykål er perfekt for å løfte salaten og gi den, i mangel på et bedre norsk ord – crunch. Likeså i cæsarsalaten. Okonomiyaki og grillet nykål er smakfulle vinnere hjemme hos oss. I tillegg vil jeg trekke frem å bruke kremet nykålsalat som tilbehør til laks, eller du kan til og med servere revet kålblader og dipp som snacks, sier kålprodusenten engasjert.

Før den norske kålen har ankommet markedet har det vært noen uker med importert tidligkål. Den konkurransen mener Hørthe vi ikke skal frykte.

– Den makedonske tidligkålen er i butikk fra påske til norsk sesong åpner, men den er egentlig ikke en konkurrent å regne. Den vil aldri oppnå den ferskheten kålen vi dyrker her hjemme har og den er med på å gi forbrukerne et valg. Når den den norsk nykålen entrer markedet håper og ønsker jeg at forbrukerne er bevisst og velger norsk og kortreist – produsert av norske bønder.

Bilde

Nå melder de høsteklare produsentene om åkre av flott nykål klare til å omsettes i markedet. Men siden Gartnerhallen ikke har mottaksplikt for varene slik resten av jordbruket har, så har hver produsent en produksjonsplan på hva de skal produsere for hver uke gjennom sesongen.

– Det er slik vi balanserer markedet for å unngå over- og underproduksjon. De som har levering i disse dager har meldt inn at åkrene ser fine ut og kvaliteten er topp, likeså er størrelsene som ligger på 700-1000 gram. Akkurat slik kunden og forbrukerne vil ha det, avslutter han.

Bilde

Relaterte artikler

Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
salatåker
9. mai 2022     #Produksjon og marked
Bilde av innhøsting av hjertesalat
18. mai 2021     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller