Norsk sesong er offisielt åpnet

Asparges Hvasser

Av: Marte E. L. Johansen  Foto: Hvasser asparges
Sist oppdatert: 8. mai 2024

Vinter nummer to og tre har forsinket oppstarten, men nå har startskuddet gått og ikke uventet åpnet asparges norsk sesong, sier markedsansvarlig i Gartnerhallen, Nick Kalkdijk.

Han forteller at etter aspargesen åpnet norsk sesong går det slag i slag med nye kulturer innen friland.

− Vi i gang med innhøsting av hjertesalat og isberg denne uken, og i løpet av de neste dagene er vi i gang med reddiker, før vi må vente noen dager til vi er i gang med jordbær, tidligkål og tidligpotet som ligger an til innhøsting i starten av juni.

Gartnerhallen-produsent Edvart Freberg på Hvasser forteller at de er helt i starten av innhøstingen.

− De første kiloene gikk til storkjøkken og nærmere bestemt fine dining-segmentet, før det nå rulles ut i butikk etter butikk på det sentrale Østlandet, forteller han.

Bilde

Han kan fortelle at det har skjedd en modning hos den norske forbrukeren.

− Da vi startet med den grønne aspargesen i 2016 gikk det litt tregt, men nå øker kjennskapen der ute og vi får solgt alt, sier han.

Det er gjerne stjernekokkene, matinfluensere og matjournalister som leder an trendene for bruk av råvarer. Og der den grønne aspargesen nå har nådd en større del av markedet er det fremdeles en snevrere målgruppe for den hvite.

− Vi merker at den hvite aspargesen har begynt å få fotfeste utenfor de rendyrkede kjennerne. Og vi skal jobbe like hardt for den hvite aspargesen som vi har gjort for den grønne. Og vi skal fortsette å jobbe hardt for å fortsette å sette startskuddet for sommeren, smiler den travle bonden.

Bilde

Han forteller at i tillegg til godt vær, kommer også alle helligdagene i mai godt med.

− Det er mange festlige anledninger og da har mange lyst å servere gjestene noe ekstra. Aspagesen er jo en fest i seg selv og det har mange nå oppdaget, sier han.

− Vi ønsker rett og slett at flere skal bli hekta på dette gastronomiske høydepunktet, avslutter han.

Bak hver asparges ligger mye hardt arbeid. Fra de sår til de høster skal planten gjennom hele tre vekstsesonger og alt arbeidet foruten vasking foregår for hånd. Såing, radrensing, luking, kutting på jordet, sortering, veiing og pakking, alt er basert på håndarbeid.

Jordsmonnet på Hvasser, ytterst i Oslofjorden, består av sandholdig jord og store mengder gammel havbunn. Sammen med et mildt og solrikt klima gir dette optimale vekstforhold og er med på å gi den særegne smaken, og den spenstige konsistensen som forbrukerne i økende grad har fått øynene opp for.

I løpet av noen korte uker sørger Edvart og teamet hans for at det hver dag går ut mellom 10-15 tonn asparges fra gården på Hvasser. Det meste selges på Østlandet og i en normal sesong går 60 % til butikk (konsum) og 40 % til restauranter (storkjøkken).

Følg Hvasser Asparges på Facebook

Relaterte artikler

Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
17. mai 2022     #Produksjon og marked
salatåker
9. mai 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller