Gartnerhallens innovasjonspris har til formål å sette fokus på utvikling og nytenkning innen norsk grøntproduksjon. På Gartnerhallen-kongress 18.-19.november 2021 skal den gjeve prisen deles ut for niende gang.
FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, Ellen-Margrethe Hovland, er strålende fornøyd med det høye antallet kandidater som har kommet inn i årets nominasjonsrunde.
– 16 sterke og gode kandidater viser tydelig hvilken innovasjonskraft og -evne som finnes i den norske grøntnæringa. Blant de nominerte finner vi alt fra tiltak knyttet til håndtering av koronapandemien, via initiativer for å dyrke fram nye sorter og kulturer, til omfattende teknologisatsinger, sier Hovland.
Stor bredde blant de nominerte kandidatene
De nominerte kandidatene har tilhold over hele landet, og alle de fire hovedkulturene i Gartnerhallen; frukt, bær, poteter og grønnsaker (friland og veksthus), er representert. Blant de nominerte finner vi både Gartnerhallen-produsenter, pakkerier og andre aktører i Gartnerhallens verdikjede.
– Bredde kjennetegner også de mange ulike miljøene som har sendt inn nominasjoner. Det er fantastisk gøy å se hvor mange som har benyttet muligheten til å nominere gode kandidater, og det er tydelig at innovasjonsiveren blant Gartnerhallens produsenter blir lagt merke til langt utenfor organisasjonen, sier Hovland.
Både regionråd i Gartnerhallen, statsforvalter, FoU-miljøer, teknologiutviklingsmiljøer, pakkerier, landbruksrådgiving og kunder har benyttet anledningen til å nominere. Enkelte av produsentene har sågar blitt nominert av flere ulike miljøer.
Tøff oppgave for juryen
Juryen skal i første omgang velge ut 3 finalister, som vil bli nærmere presentert på gartnerhallen.no og i sosiale medier. Deretter vil innovasjonsprisen bli delt ut under festmiddagen på Gartnerhallen-kongress 2021.
– Juryen har en tøff oppgave foran seg nå. Det er en krevende øvelse å bare kunne plukke ut tre finalister fra et så stort spenn av gode kandidater. Det kan vel egentlig kalles et luksusproblem, sier Hovland med et smil.
Juryen består av:
- Aud Mari Folden, nestleder i Gartnerhallens styre og juryleder
- Kristin Hollung, forskningssjef Avdeling Mat og Helse, Nofima
- Espen Gultvedt, norskansvarlig BAMA
- Inger Martinussen, leder av divisjon Frukt og grønt, NIBIO
- Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef og sekretær for juryen
Og de nominerte er...
Les mer om de nominerte kandidatene under (presentert i alfabetisk rekkefølge).
Andreas Bakken, Grue, Innlandet: Nominert for prosjektet “Sirkulær grøntproduksjon” hvor overskuddsvarme fra nærliggende industri benyttes til utvidet jordbærsesong i tunnel.
Bent Ingar Fuglu, Levanger, Trøndelag: Nominert for aktiv utprøving av sensorer til både frilandsproduksjon og klimakontroll av lager for lagringsgrønnsaker.
Brødrene Freberg, Vestfold: Nominert for utvikling av kommersiell norsk produksjon av hvit asparges til konsum.
Dag Einar Bøtun og Marie Stensholt, Fresvik, Sogn: Nominert for utvikling av “PickNCarry”, et innovativt nytt plukkeverktøy for bær, i første omgang bringebær.
Evy og Olav Grundnes, Målselv, Troms: Nominert for sitt arbeid som feltverter for uttesting av nye metoder og ny sensorteknologi for potetproduksjon.
Jon Berle og Harald Inge Sand, Svelvik, Viken: Nominert for sortsprøving av nye fruktsorter, for utvidet sesong og bedre klimatisk egnede fruktsorter for norske forhold.
Karl Martin Viken, Frosta, Trøndelag: Nominert for utvikling av kuttede urter og unik kombinasjon av vertikalt og tradisjonell veksthusproduksjon.
Knut Salve Lunden (Reddal), Brødrene Reier (Jeløya) og Fredrik Bakke (Brundlanes): Nominert for bidrag til utvikling av ny metode for jorddamping som bærekraftig ugressbekjempelse.
Lauvsnes Gartneri ved Jan Terje Vignes: Nominert for installasjon av et nytt, norskutviklet produksjonssystem i gartneriets veksthus, som vil fange CO2 fra uteluften, og gi klimanøytral tomatproduksjon.
Ole Morten Nyberg, Rena, Hedmark: Nominert for uttesting av nye sorter og dyrkings- og vekstavslutningsmetoder, med spesielt fokus på småpotetproduksjon. Kunnskapsdeling.
Siderhuset/ Balholm: Nominert for import av egne cidereplesorter, fruktdyrking og foredling av eplemost og bærmost i ulike varianter.
Siderklynga i Hardanger: Nominert for å skape samarbeid for økt verdiskaping, produktutvikling og innovasjon. Samt for å tilrettelegge for økt volum av norsk sider, tilgjengelig råstoff og antall siderprodusenter.
Simen Myhrene, Sylling, Viken : Nominert for sitt engasjement for å videreutvikle jordbærproduksjonen, som tabletopproduksjon i tunnel, plantesauna, robotisert innhøsting, digitalisert datainnsamling og -håndtering. Deltagelse i forskningsprosjekter, kunnskapssøken, -utvikling og -deling.
Sogn Frukt og Grønt: Nominert for sortsprøving av aprikossorter som både er smakfulle og egnet til å dyrkes og omsettes i Norge.
Stig Jakob Hanasand ved Hanasand Gartneri, Rogaland: Nominert for utvikling av miksspann med tomater til konsummarkedet da pandemien stengte ned storkjøkkenmarkedet.
Øystein Fredriksen, Tromøya, Agder: Nominert for aktivt bidrag i utprøving og tilbakemelding av frilandssensorer, samt inspirerende engasjement og samarbeid med teknologiutviklere.