Årets mest leste saker på Gartnerhallen.no

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 15. desember 2023

Rekordhøy norskandel, nysatsningen på bærekraft i grøntnæringen og Grofondet er temaer som har preget topplisten på Gartnerhallen.no, i 2023. Her er de ti mest leste enkeltsakene i år:

1. Rekordhøy norskandel på frukt og grønt!

Bilde

For Gartnerhallen er det et klart mål at økt forbruk av frukt og grønt blir dekket av norsk produksjon, ikke import. Pilene peker i riktig retning: ser vi på Gartnerhallens del av verdikjeden har norskandelen økt fra drøye 32 til nær 36 prosent, på fem år.

– Vi vet at forbrukerne foretrekker å spise norsk, og vi jobber målbevisst for at det er Gartnerhallens produsenter som skal forsyne en større del av det norske markedet. Dette har vi lykkes med, forteller Produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen, Kai Knutsen.

2. Hygiene-opplæring til sesongarbeidere: video og plakater

Bilde

Gartnerhallen fikk tildelt 400.000 kr i støtte fra Landbruksdirektoratet for å utarbeide og tilgjengeliggjøre et flerspråklig opplæringsmateriell på hygiene, rettet mot utenlandske arbeidere.

– Vanligvis kommer omtrent 18 000 utenlandske arbeidere til Norge hver sesong, med begrensede eller manglende norsk og engelskkunnskaper. For å bistå produsentene, og sikre ryddig og god opplæring, er dette et nyttig bidrag for næringen, sier prosjektleder og kvalitetssjef i Gartnerhallen, Elisabeth Fjærvoll Olsen.

Se opplæringsfilmen ved å trykke her.

Laste ned og skrive ut hygieneplakatene du ser på bildet over, ved å trykke her.

Velg mellom norsk, engelsk, polsk, ukrainsk og vietnamesisk versjoner.

3. Tre gode grunner til å velge potet!

Bilde

Poteten er proppfull av næring, har et lavt klimagassutslipp på veien fra gård til tallerken og den trives i Norge. Gartnerhallen gir deg tre gode grunner til hvorfor du bør «ta en potet» oftere.

1. Bli mett med et lavt klimaavtrykk Visste du at potet er en av matvekstene i verden som har lavest klimaavtrykk? Ser vi på vekster som mange erstatter poteten med, som ris og hvete, seiler poteten frem som en klar klimavinner.

2. Dropp kalorier – gå for næringsstoffene Det er flere grunner til at det ikke er likegyldig om du velger poteter, ris eller pasta som tilbehør til kjøttet eller fisken.

Potet inneholder hele 50 % mindre kalorier enn pasta og ris. Poteten er videre en god kilde til både kalium, vitamin C, jern, og magnesium. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon, vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar og magnesium er viktig for å opprettholde en normal muskel- og nervefunksjon.

3. Økt selvforsyning Potet er en av relativt få grønnsaker som kan dyrkes i hele landet med et stort potensial for økt selvforsyningsgrad. NIBIO har beregnet at det er mulig å fem- og seksdoble potetproduksjonen i Norge, målt i vekt. Allikevel produserer vi i dag bare 80 prosent av potetene vi spiser selv.

4. Gartnerhallen har fått tildelt 8,8 millioner til satsingen «SmartFrukt»

Bilde SmartFrukt er et etterspurt kunnskaps- og motivasjonsløft for fruktnæringen, hvor hele fruktnæringen er involvert.

Gartnerhallen SA, som representerer 2/3 av fruktdyrkerne i Norge, har gått sammen med NIBIO, NordGrønt SA, alle norske fruktpakkerier og rådgivingstjenesten NLR, om å søke midler til SmartFrukt-prosjektet. Vi er utrolig glade for at forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) har valgt å støtte oss prosjektet.

– Prosjektet skal munne ut i anbefalinger og konkrete tiltak for optimal drift ute blant epleprodusentene. Formålet er å styrke den norske epleproduksjonen gjennom utvidet sesong, høyere norskandel og økt forbruk av norske epler, fortellerkvalitetssjef i Gartnerhallen, Elisabeth Fjærvoll Olsen.

5. Nytt samarbeid skal gi grøntprodusentene en sterkere samlet stemme

Bilde Grøntnæringa har samlet seg i arbeidet med myndighetskontakt og næringspolitikk, gjennom en ny samarbeidsavtale mellom Gartnerhallen, Nordgrønt og Produsentforeningen 1909.

Formålet er å styrke grøntprodusentenes representasjon og påvirkning ved å samarbeide om næringspolitiske innspill, myndighetskontakt, ressurser og ekspertise, og å skape en sterkere samlet stemme for grøntprodusentene.

– Vi opplever at både marked og myndigheter ønsker mer norsk grønt, og det er viktig at vi som samlet grøntnæring bidrar til å løfte norsk grøntproduksjon i tråd med omforente mål og i samspill med myndighetene, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen SA.

6. Hun er Grofondets nye leder

Bilde

Grofondet, på 100 millioner kroner, har som mål å utløse prosjekter som skal styrke forbruket og verdiskapningen av norsk frukt og grønt. Stillingen som daglig leder rullerer mellom de tre eierne av fondet; Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. I den kommende perioden på tre år er det Mari Engh fra Gartnerhallen som skal ta over sjefsrollen, fra 1.oktober 2023.

I dag har Grofondet i underkant av 30 aktive prosjekterer, hvor cirka 50 % er forskningsprosjekter, 40 % er utviklingsprosjekter og 10 % er kompetanseprosjekter. Alle utviklingsprosjekter som mottar støtte fra Grofondet, er det en forutsetning at Gartnerhallen-produsenter er involvert.

Du kan lese mer om de spennende Grofondet-prosjektene her.

Neste søknadsfrist til Grofondet er 11.januar 2024.

7. Slik balanseres grøntmarkedet

Bilde

Hvem er de ulike aktørene i det norske grøntmarkedet, og hvordan jobber vi i Gartnerhallen for å sikre balanse i markedet?

Gartnerhallen er en samvirkebedrift eid av over 1000 norske grøntprodusenter over hele landet. Gjennom innkjøp av grøntprodukter fra produsentene som eier Gartnerhallen er vi Norges største leverandør av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Gartnerhallen omsatte i 2021 grøntprodukter for over 3,1 milliarder kroner, og har en markedsandel av norskprodusert grøntprodukter på om lag 65 prosent.

8. Hun skal lede nysatsningen på bærekraft i grøntnæringen

Bilde

Annika Maria Grundt er i gang med arbeidet som skal gjøre bærekraft til en konkurransefordel for norske grøntprodusenter. - For å lykkes er det avgjørende at arbeidet er drevet av og for produsentene selv, sier hun.

Bærekraftig matproduksjon har høy prioritet på den nasjonale agendaen, og norske forbrukere vektlegger bærekraft når de plukker med seg varer i butikken. Nå ønsker norske grøntprodusenter å ta posisjon som et forbilde innenfor området.

– Kort fortalt er målet med satsningen å sikre at norsk frukt og grønt foretrekkes, og velges av forbrukere i årene som kommer, forteller prosjektleder Annika Maria Grundt.

9.Dette skjedde på Gartnerhallen-kongress 2023

Bilde

Nærmere 350 deltakere fra grøntnæringa, verdikjeden, forskning, forvaltning og myndigheter, var samlet på Gardermoen 16.-17.november. Sammen hadde vi to dager med faglig og sosialt påfyll i tråd med konferansens tema; 'Dyrker mulighetene'.

Se blinkskuddene og les oppsummeringen fra høstens store høydepunkt: Gartnerhallen-kongress 2023.

10. Våronn-status fra Gartnerhallens produsenter

Bilde

Det er den travleste, og i følge mange; den beste, tida på året for norske grøntprodusenter.

Gartnerhallens redaksjon har tatt en rask innsjekk hos et utvalg produsenter i ulike deler av landet, for å få siste nytt om våronn-status og høre mer om bøndenes forventninger til årets sesong.

Besøk gartnerhallen.no for flere spennende artikler, oppdateringer og relevant informasjon fra oss i Gartnerhallen.

Relaterte artikler

Et bilde fra Gartnerhallen
4. desember 2024     #Produksjon og marked
Dordi B. Lerum
3. oktober 2024     #Organisasjon
Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog
28. august 2024     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller