Tørrere i jorda på Østlandet enn tørkesommeren 2018

Vanning av grønnsaker

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 10. juni 2022

Vannmetningen i jorda på Østlandet er nå lavere enn på samme tidspunkt i 2018. Samtidig er det lite snø i fjellene.

Allikevel tyder værprognosene for de neste 6 ukene på at årets sommer trolig ikke blir en kopi av tørkesommeren 2018.

Bilde Bildet til venstre viser vannmetning i jord per 10. juni 2022, mens bildet til høyre viser situasjonen på samme tidspunkt i 2018. Kart fra senorge.no

I forskningsprosjektet Climate Futures jobber meteorologer og værforskere ved NORCE og Norsk Regnesentral med å utvikle værprognoser som strekker seg utover dagens langtidsvarsel på 10 dager. Flere ganger i året publiseres det prognoser for de neste to månedene, og nylig ble varselet for juni og juli offentliggjort.

– Forskerne bruker ulike meteorologiske modeller i prognosearbeidet. Forskernes nyutviklede modell baserer seg på input fra flere ulike internasjonale varsler. Den indikerer at juni ser ut til å bli litt våtere enn normalt på Vestlandet og litt tørrere enn normalt på Østlandet, forklarer Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen.

En liknende, amerikansk modell støtter den norske modellen, og viser også at Sør- og Østlandet ligger an til å få mindre nedbør enn normalt i juni.

Hovland minner om at juni i tillegg normalt er en måned med ganske lite nedbør. Det er altså ingen store nedbørsmengder i sikte på Østlandet før tidligst mot slutten av juni, hvilket gjør produksjonen på Østlandet mer avhengig av vanning i ukene fremover.

Trolig ingen ny ekstrem tørkesommer

For juli viser prognosene per nå ingen tydelige utslag verken når det gjelder temperatur eller nedbørsmengde. Det kan bety at været blir «som normalt» i juli, eller det kan bety at usikkerheten i prognosene foreløpig er så stor at det er umulig å forutse hvordan været blir.

– Det positive ved dette er at per nå ser det ikke ut som om årets sommer vil bli en kopi av tørkesommeren 2018. Da lå temperaturen fem grader over normalen i juli. Per nå er det ikke noe som tyder på at årets juli vil bli så varm, sier Hovland.

Grunnvannstanden er allerede lav eller ekstremt lav over store deler av Østlandet. Samtidig minner hun om at det har vært lite nedbør i vinter, som gjør at det er lite snø i fjellene i år. Smøsmeltingen som skulle bidratt til å fylle opp de slukne vannmagasinene vil dermed bli lavere enn normalt.

Bilde Grunnvannstanden 10. juni 2022 betegnes som lav eller svært lav over store deler av Østlandet, mens all nedbøren de siste månedene gjør at den fortsatt betegnes som høy i deler av Trøndelag.

Hold deg oppdatert

Hovland understreker at disse prognosene er basert på data fra slutten av mai og begynnelsen av juni. Skulle prognosene endre seg, vil Gartnerhallen oppdatere medlemmer så raskt som mulig.

Ønsker du å varsles umiddelbart når det kommer nye prognoser fra Climate Futures, anbefaler vi å registrere epostadressen din rett på nettsiden klimavarsling.no. Her kan du også finne mer informasjon om værprognosene for juni og juli.

Bli kjent med deltagerne i Climate Futures

Gartnerhallen har tidligere omtalt at ulike brukergrupper tester ut fireukersvarsler for vær og temperatur. Dette arbeidet ledes av Manuel Hempel, som du kan lese om i artikkelen «5 kjappe med Manuel Hempel».

Tidligere har det vært en tilsvarende artikkel om Ellen Hovland, da hun tiltrådde som ny leder for landbruksnoden ved årsskiftet.

En annen partner i landbruksnoden, i tillegg til Gartnerhallen, er Graminor. De samarbeider med Norsk Regnesentral om å bygge inn fremtidige vær- og klimaprognoser i arbeidet sitt med å utvikle fremtidens plantesorter. Du kan leser meg om dette i artikkelen Fremtidens potet.

Relaterte artikler

Ledig stilling
9. august 2022     #FoU og innovasjon
Jordbærløft i Nord-Norge, Grofondet
22. juni 2022     #FoU og innovasjon
Gartnerhallens Logo
15. april 2019     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller