Våronn-status fra Gartnerhallens produsenter

Vår i Sogn, Amble Gård

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Mette Marie Heiberg, Amble Gård
Sist oppdatert: 15. mai 2023

Det er den travleste, og i følge mange; den beste, tida på året for norske grøntprodusenter. Vi har tatt våronn-tempen hos Gartnerhallen-produsenter fra øst til vest.

I veksthus, på jorder og i frukthager er det viktige grunnlaget for årets vekstsesong i ferd med å legges. Dyktige norske grøntprodusenter pløyer, setter, beskjærer og sår, slik at forbrukerne om kort tid kan nyte den gode smaken av norsk frukt og grønt i sesong.

Allerede er de tidligste frilandskulturene, som asparges, reddik og salat, i ferd med å bli høstet i enkelte deler av landet. 

Les også: Norsk sesong er offisielt åpnet

Gartnerhallens redaksjon har tatt en rask innsjekk hos et utvalg produsenter i ulike deler av landet, for å få siste nytt om våronn-status og høre mer om bøndenes forventninger til årets sesong.

Godt i gang i sør, men noe senere enn fjoråret

Sør i landet, nærmere bestemt i Grimstad, dyrker Tom Sigurd Dokkedal poteter, hodekål og agurk til industri. Han kan fortelle at de kom i gang i starten av april, som er noe senere enn fjoråret, da våronna starta allerede 18. mars.

– I tillegg har vi en del regn som gjør at vi til stadighet har måtte vente på at det skal tørke opp. Fordelen er at jeg i år faktisk har hatt mulighet til en hyggelig prat over en kopp kaffe med noen naboer, sier Tom Sigurd med et smil.

Han forventer at Reddal Fellespakkeri vil starte opp den andre uken i juni, som er en uke senere enn i fjor.

– Det er mange åkre som ser fine ut, og nå som varmen kommer må vi kunne være litt optimistiske igjen, selv om det har vært en vanskelig vår. Likevel vil jeg understreke at hadde alt gått på autopilot, ville ikke livet som bonde vært så spennende. Hvert år er forskjellig, og vi lærer alltid noe nytt. Så tenk så heldige vi er som kan være med på dette, sier den blide sørlandsbonden.

Bilde Tom Sigurd Dokkedal dyrker poteter, hodekål og agurk til industri i Grimstad. Foto: Agdir

Veksthusproduksjon for fullt i Rogaland

I Vindafjord, på Smedsvig Gård, driver Kåre Reed veksthusproduksjon av tomat og agurk. I likhet med mange forbrukere, er han glad for at de norske tomatene er tilbake i butikkene.

– Agurkproduksjonen går for fullt og plantene ser fine ut. Tomatene er også i gang for fullt og plantene ser bra ut også her. Fortsetter det som nå skal det bli en god sesong, sier Reed.

Sjeldent godt maivær i Trøndelag

På Frosta i Trøndelag, har våronna gått for fullt i ukene etter påske, med gode temperaturer uten nattefrost. På Grilstad på Frosta produserer Jonas Rekkebo poteter og sukkererter. Han forventer at det meste av våronna er overstått til 20. mai for deres del.

– Tidligpotet og sukkererter er i rute, og nå går setting av lagringspotet for fullt, i et maivær som vi trøndere sjeldent opplever, sier Rekkebo.

Bilde På Frosta var våronna i gang rett etter påske. På bildet ser vi setting av sommerkål hos Egil Minde i april. Foto: Elisabeth Morthen

Sen vår i vest, med gode utsikter

Fra Amble Gård i Kaupanger kan Mette Marie Heiberg melde om en sen vår, med kalde netter og kalde dager. På gården har de økologisk epleproduksjon, med leveranse gjennom Sogn Frukt og Grønt, i tillegg til at pressfrukten utnyttes på eget presseri. På gården er det også siderproduksjon, og de siste årene har det blitt plantet egne vinranker.

– Epleblomstringen lar vente på seg. Beskjæring er vel overstått, og jeg har gjødsla med økologisk marihøne som er frest ned i radene. Nå er det tid for å sette i gang gjødsel i dryppvanning, og satse på at 17.mai-varmen setter fart i blomstringen. Det ser lovende ut for årets eplesesong, med mye blomsterknopp på trærne, sier Heiberg fra Sogn.

Bilde Vårstemning hos Mette Marie Heiberg i Sogn fredag 12. mai 2023. Foto: Mette Marie Heiberg

Full fart i Østfold, etter snøfall i mai

I Rygge i Østfold driver Trond Magne Kristoffersen allsidig grøntproduksjon, med både poteter, løk, pastinakk, sellerirot og gresskar.

– Her i Rygge er det full fart nå. Det ble endelig lagelig etter en kuldeperiode og mye nedbør. Vi var i gang med potetsetting 19.april, og løksetting etterpå, sier Kristoffersen.

Snøvær de første maidagene, med 70 millimeter så sent som 2.mai, har satt sine spor.

– Både potetene og løken er oppe, så da begynner ugraskampen med radkjøring og sprøyting. Neste kultur som skal i bakken er pastinakk og beter. I dag pløyes det og jorda er meget lagelig. Eller er gresskarene sådd og førsteholder spirer, sier Rygge-bonden til Gartnerhallen fredag 12. mai.

– Som sagt er de første potetene satt og er oppe, men vi er ikke ferdige. Nå settes poteter i flere omganger for å kunne levere småpoteter til langt ut i august, sier Trond, som i år har sortene Colomba og Evolution.

Poteter i bakken i rimelig tid i Solør

Ole Mathias Rønaasen driver kombinert korn- og potetproduksjon på Kirkenær i Solør. Han har fått all hveten i bakken, og satser på å så bygg i uke 20, men telen sitter i noen plasser.

– Jordtemperaturen lar vente på seg med tanke på potetene, men slik værutsiktene er nå skal det være gode muligheter for å få de i bakken i rimelig tid, sier Rønaasen.

På spørsmål om forventningene til årets sesong utrykker Solør-bonden ekstra spenning knyttet til plantevernsituasjonen.

– Man blir jo litt bekymret, kanskje spesielt når man hører om resistent tørråte, men vi får ha tro på at det lar seg håndtere med de midlene vi har til disposisjon, sier Ole Mathias.

Bilde Ole Mathias Rønaasen er potetprodusent på Kirkenær i Solør. Foto: NLR/Morten Berntsen

Håper på våronnstart 1.juni i nord

På Moen i Målselv i Troms, driver Solveig Nilsen med potetproduksjon. Der ligger det fortsatt en del snø på marka.

– Det tiner godt, men det er fortsatt en del tele i marka, sier Solveig.

– Alt av settepoteter er til lysgroing og venter på å komme i jorda. Det var vi ferdig med de første dagene av mai, så nå håper vi å komme i gang med våronn cirka 1.juni.

Relaterte artikler

Hjertesalat hos Bjertnæs & Hoel på Tolvsrød
22. mai 2023     #Produksjon og marked
Nypoteter
24. februar 2023     #Produksjon og marked
Kai Knutsen
20. desember 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller