Dette er årets mest leste saker på Gartnerhallen.no

Gartnerhallens Logo

Av: Redaksjonen  Foto: Gartnerhallen
Sist oppdatert: 22. desember 2022

Norsk i sesong, selvforsyningsgrad og gode grunner til å spise potet er temaer som har preget topplisten på Gartnerhallen.no, i 2022. Her er de ti mest leste enkeltsakene i år:

1. Norsk i sesong: Nå er nykålen her!

Bilde

Sammen med asparges, hjertesalat og reddik er dette kulturene som definitivt setter startskuddet for norsk sesong og de første varene er av topp kvalitet.

Gartnerhallens SKP for hodekål Anders Hørthe forteller at hjemme på kjøkkenet på Hørte gård tilberedes kål minst tre ganger i uken, i alle varianter. Og produsenten er ikke redd for å bruke begrepet nerd om seg selv.

– Det er en hedersbetegnelse i denne sammenhengen. Kål er noe av det sunneste og mest helsebringende du kan spise og som en bonus er den budsjettvinneren i handlekurven. Den gjør kroppen sunnere og salatbollen rimeligere, sier han.

2. Om våre produkter

Gartnerhallen er Norges største leverandør av frukt, bær, grønnsaker og poteter, til konsum og industri. Tilsammen består Gartnerhallen av over 1000 produsenter rundt om i landet.

3. Tre gode grunner til å velge potet

Bilde

Poteten er proppfull av næring, har et lavt klimagassutslipp på veien fra gård til tallerken og den trives i Norge. Les mer om hvorfor du bør «ta en potet» oftere.

Visste du for eksempel at potet er en av matvekstene i verden som har lavest klimaavtrykk? Ser vi på vekster som mange erstatter poteten med, som ris og hvete, seiler poteten frem som en klar klimavinner.

Knollen kan videre skilte med at den er 99,9 prosent fettfri, og 100 % glutenfri. Noe poteten derimot inneholder mye av - hele 75 – 80 % - er vann. Med andre ord er poteten mager kost som både metter bra og gir deg viktige næringsstoffer.

4. Nytt styre enstemmig valgt i Gartnerhallen SA

Bilde

Nils Olve Gillund og Aud Mari Folden ble gjenvalgt som henholdsvis styreleder og nestleder på årsmøtet i Gartnerhallen SA. Edle Skavland og Leif Johann Rugsland ble valgt som nye medlemmer og erstatter Harald O. Buttedal og Annelin Sveinsvoll.

5. Nytt frukt- og grøntpakkeri i Sogn

Bilde

I september 2020 fusjonerte Lærdal Grønt SA og Sognefrukt SA til Sogn Frukt og Grønt SA. Et viktig mål for fusjonen var byggingen av nytt felles frukt- og grøntpakkeri i Håbakken i Lærdal.

– Vi er svært glade for at vi har klart å reise dette anlegget. Det blir et stort løft for alle våre 140 medlemmer som skal levere flere tusen tonn med mat til dette pakkeriet. Det er frukt- og grøntprodusentene i Sogn som har bestemt og gjennomført disse planene. Dette viser samvirkemodellen på sitt beste, og det har vi all grunn til å være stolte av, sier Endre Kleiveland, styreleder i Sogn Frukt og Grønt, i en pressemelding.

6. Dette betyr jordbruksavtalen 2022 for deg som grøntprodusent

Bilde

Gartnerhallen har sett nærmere på hva avtalen innebærer for norske grøntprodusenter. Kravet la opp til en styrking av grøntprodusentenes inntektsmuligheter, først og fremst gjennom en kombinasjon av økte målpriser og økt arealtilskudd.

7. Dyrkes det aprikos i Norge? Ja!

Bilde

Har du noen gang smakt aprikos fra Norge? Dette er en av flere fruktsorter som har som mål å innta den norske fruktdisken.

– Norske forbrukere ønsker et mangfold av frukt og grønnsaker i butikkhyllene, noe vi som produsenter jobber for å strekke oss etter. Norsk aprikos er et nydelig eksempel på en fruktsort som vi etter flere år med testing har lyktes med å dyrke frem, forteller en av aprikosprodusentene, Harald Blaaflat Mundal.

8. Hvor selvforsynte er vi med frukt, bær, grønnsaker og poteter?

Bilde

Norsk grøntproduksjon opplever sterk konkurranse fra utenlandsk import. Hvor selvforsynte er vi egentlig med norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter, og hvordan kan vi øke norskandelen?

Ser vi på grøntprodukter er det store variasjoner mellom selvforsyningsgraden. Nesten 80 prosent av potetene vi spiser er produsert i Norge, mens bare 6 prosent av frukt og bær er norskprodusert.

9. Gartnerhallen inviterer Forsvaret til pilot for å prioritere norsk

Bilde

Flere har satt søkelys på at norske soldater får servert importerte poteter, samtidig som det høstes tonnevis av potet rett utenfor gjerdet:

– Vi håper Forsvaret vil tilby soldatene norske poteter, og vi lover rask levering om bestillingen kommer, sier administrerende direktør i Gartnerhallen SA, Elisabeth Morthen.

10. Slik balanseres grøntmarkedet

Bilde

Hvem er de ulike aktørene i det norske grøntmarkedet, og hvordan jobber vi i Gartnerhallen for å sikre balanse i markedet?

Gartnerhallen er en samvirkebedrift eid av over 1000 norske grøntprodusenter over hele landet. Gjennom innkjøp av grøntprodukter fra produsentene som eier Gartnerhallen er vi Norges største leverandør av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Gartnerhallen omsatte i 2021 grøntprodukter for over 3,1 milliarder kroner, og har en markedsandel av norskprodusert grøntprodukter på om lag 65 prosent.

Relaterte artikler

Illustrasjonsfoto nyhetsbrev mobil
12. oktober 2022     #Organisasjon
Gartnerhallens Logo
10. juni 2022     #Organisasjon
Lauvsnes Gartneri Cherrytomater Juanita
9. juni 2022     #Organisasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller